Raad Algemene Zaken, 20 maart 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 20 maart 2018, 14:31.

Videobeelden van de Raad Algemene Zaken op 20 maart 2018 in Brussel.

Livestreaming

Livestreaming

20 maart 2018

8:30 Aankomsten

10:00 Openbare zitting

13:00 Persconferentie

Planning onder voorbehoud

Voornaamste resultaten

Voorjaarsbijeenkomst van de Europese Raad

De Raad rondde de voorbereidingen voor de bijeenkomst van de Europese Raad van maart af met de bespreking van de ontwerpconclusies.

De voornaamste punten van bespreking voor de Europese Raad zijn:

banen, groei en concurrentievermogen: de EU-leiders zullen conclusies aannemen over de eengemaakte markt, het Europees Semester 2018 en sociale vraagstukken, met name de uitvoering van de Europese pijler van sociale rechten en de initiatieven die de Commissie in het kader van het pakket sociale rechtvaardigheid heeft gepresenteerd

handel: de Europese Raad zal de stand van zaken met betrekking tot een aantal handelsvraagstukken bespreken

externe betrekkingen: tegen de achtergrond van de strategie van de Commissie voor de Westelijke Balkan zal de Europese Raad in het vooruitzicht van de top van mei in Sofia conclusies over de Westelijke Balkan aannemen; de leiders zullen naar verwachting ook de recente ontwikkelingen in de betrekkingen met Turkije bespreken, evenals de recente aanval in het VK op Sergej en Joelia Skripal

belastingen: de EU‑leiders zullen in het kader van de Leidersagenda debatteren over belastingen, met name in de digitale economie

Europese Raad, 22-23 maart 2018

Europees Semester

De Raad besprak een verslag van het voorzitterschap waarin de bijdragen van de Raadsformaties inzake het pakket Europees Semester 2018 worden samengevat. De Europese economie trekt verder aan nu de transitie van economisch herstel naar economische expansie zich doorzet. Niettemin blijven verdere maatregelen essentieel om bij te dragen tot het scheppen van banen en het verwezenlijken van duurzame groei op lange termijn.

De Raad kwam ook overeen de Europese Raad een ontwerpaanbeveling toe te zenden waarin de lidstaten van de eurozone wordt verzocht een beleid te voeren ter stimulering van economische groei in 2018-2019.

Europees Semester (achtergrondinformatie)

Rechtsstaat

Onder het punt "Diversen" gaf de Commissie de Raad een laatste stand van zaken betreffende haar dialoog met de Poolse autoriteiten over de rechtsstaat in Polen.

Multilateraal investeringsgerecht

De Raad nam zonder debat de onderhandelingsrichtsnoeren aan waarbij de Commissie wordt gemachtigd namens de EU te onderhandelen over een verdrag tot oprichting van een multilateraal gerecht voor de beslechting van investeringsgeschillen. De Raad besloot tevens de onderhandelingsrichtsnoeren openbaar te maken.

Multilateraal investeringsgerecht: Raad geeft Commissie mandaat voor onderhandelingen (persmededeling, 20/03/2018)

Datum voor de verkiezingen voor het EP in 2019

De Raad besloot zonder debat het Europees Parlement te raadplegen over het vastleggen van 23-26 mei als data voor de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2019.

Raad akkoord over data verkiezingen Europees Parlement 2019 (persmededeling, 20/03/2018)

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3609

Brussel

20 maart 2018

10:00

Vooraf (documenten)

Indicatief programma, Raad Algemene Zaken, 20 maart 2018

Voorlopige agenda, Raad Algemene Zaken, 20 maart 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen, Raad Algemene Zaken, 20 maart 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Algemene Zaken, 20 maart 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR


1.

Relevante EU dossiers