Verklaring van de hoge vertegenwoordiger Federica Mogherini namens de EU over de Autonome Republiek Krim en de stad Sebastopol

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 16 maart 2018.

4 jaar na de illegale inlijving van de Autonome Republiek Krim en de stad Sebastopol door de Russische Federatie, blijft de Europese Unie i zich vastbesloten inzetten voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne.

De Europese Unie herhaalt dat zij deze schending van het internationaal recht niet erkent en blijft veroordelen. Het blijft een rechtstreeks gevaar voor de internationale veiligheid, met ernstige gevolgen voor de internationale rechtsorde die de eenheid en soevereiniteit van alle staten beschermt.

De Europese Unie blijft zich inzetten voor de onverkorte uitvoering van haar beleid van niet-erkenning, onder meer door middel van beperkende maatregelen. De EU doet een hernieuwde oproep aan de VN-lidstaten om soortgelijke niet-erkenningsmaatregelen in overeenstemming met Resolutie 68/262 van de AVVN te overwegen. De Europese Unie erkent de organisatie van verkiezingen door de Russische Federatie op het schiereiland de Krim niet.

De huidige militarisering van het schiereiland blijft de veiligheidstoestand in de Zwarte Zeeregio ondermijnen. Het Russische staatsburgerschap en de dienstplicht in het leger van de Russische Federatie zijn aan de inwoners van de Krim opgedrongen, wat in strijd is met het internationaal humanitair recht.

De Europese Unie veroordeelt de bouw van de Kerch-brug zonder dat Oekraïne daarvoor toestemming heeft gegeven, alsmede de beperkingen die daardoor reeds zijn gesteld aan de vrijheid van doorvoer.

Sinds de illegale inlijving door de Russische Federatie is de mensenrechtensituatie op het schiereiland de Krim verder verslechterd. Inwoners van het schiereiland worden stelselmatig geconfronteerd met beperkingen van de fundamentele vrijheden zoals de vrijheid van meningsuiting, godsdienst of levensovertuiging en vereniging, en de vrijheid van vreedzame vergadering.

De rechten van de Krim-Tataren zijn ernstig geschonden door het sluiten van Krim-Tataarse media, het verbieden van de activiteiten van hun autonome bestuursorgaan de Mejlis, en het vervolgen van de leiders ervan en van leden van hun gemeenschap. Krim-Tataren, Oekraïners en alle etnische en religieuze gemeenschappen op het schiereiland moeten hun cultuur, tradities, onderwijs en identiteit kunnen behouden en verder ontwikkelen.

De EU pleit opnieuw voor de onmiddellijke vrijlating van Oleh Sentsov, Oleksandr Koltsjenkoe, Mykola Semena en al wie in strijd met het internationaal recht is opgesloten of veroordeeld. Journalisten, mensenrechtenverdedigers en advocaten moeten onafhankelijk en zonder ongepaste inmenging kunnen werken.

De EU vraagt dat de internationale mensenrechtennormen op het schiereiland onverkort worden geëerbiedigd. Alle nog niet opgeloste gevallen van schendingen van en inbreuken op de mensenrechten, zoals gedwongen verdwijningen, foltering en moorden, moeten grondig worden onderzocht. De volledige, vrije en ongehinderde toegang voor internationale mensenrechtenactoren tot het integrale grondgebied van Oekraïne, met inbegrip van de Krim en Sebastopol, blijft van cruciaal belang. De EU herinnert aan Resolutie 72/190 van de AVVN van 19 december 2017 en zij vraagt de volledige uitvoering ervan. Dit houdt ook in dat de Russische Federatie haar verplichtingen uit hoofde van het toepasselijke internationaal humanitair recht nakomt.

Deze verklaring wordt afgelegd naar aanleiding van het feit dat de Krim en Sebastopol 4 jaar geleden werden ingelijfd door de Russische Federatie (18 maart 2018).

Download als PDF