Raad Economische en Financiële Zaken, 13 maart 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 13 maart 2018, 15:35.

Videobeelden van de Raad Economische en Financiële Zaken van 13 maart 2018

Livestreaming

Livestreaming

13 maart 2018

8:00 Aankomsten

10:10 Openbare zitting

Persconferentie na afloop van de zitting

Planning onder voorbehoud

Voornaamste resultaten

De ministers hebben overeenstemming bereikt over transparantievereisten voor fiscale intermediairs.

Het voorstel is de recentste van een reeks maatregelen die ontwijking van vennootschapsbelasting moeten voorkomen.

Het houdt in dat intermediairs zoals belastingadviseurs, boekhouders en juristen fiscale planningregelingen die als agressief kunnen worden bestempeld, zullen moeten melden en de lidstaten die informatie automatisch zullen moeten delen, zodat maatregelen kunnen worden getroffen om schadelijke constructies te voorkomen.

"Meer transparantie is van cruciaal belang voor onze strategie tegen belastingontwijking en belastingontduiking”, zei Vladislav Goranov, Minister van Financiën van Bulgarije, dat momenteel het voorzitterschap van de Raad bekleedt. "Als de autoriteiten informatie over agressieve fiscale planningregelingen ontvangen voordat zij worden uitgevoerd, kunnen zij mazen in de belastingwetgeving dichten voordat inkomsten verloren gaan".

De Raad actualiseerde ook de EU-lijst van niet-coöperatieve rechtsgebieden (d.w.z. die niet meewerken aan het bestrijden van belastingtrucs) in het licht van:

toezeggingen van op de lijst geplaatste rechtsgebieden

een beoordeling van rechtsgebieden waarover nog geen besluit was genomen

Bahrein, de Marshalleilanden en Saint Lucia zijn van de lijst geschrapt en de Bahama’s, Saint Kitts en Nevis en de Amerikaanse Maagdeneilanden zijn eraan toegevoegd.

Voorts zijn stappen genomen om het proces van de lijst transparanter te maken. De correspondentie met rechtsgebieden van derde landen wordt nu ter beschikking gesteld van het publiek.

“Ik ben blij dat er opnieuw rechtsgebieden die we in december op de lijst hebben geplaatst, hebben toegezegd dat zij hun belastingbeleid zullen hervormen om tegemoet te komen aan onze kritiek", aldus Vladislav Goranov. “Wij doen een oproep aan alle rechtsgebieden die op de lijst staan om hetzelfde te doen, en aan alle rechtsgebieden die al toezeggingen hebben gedaan, om die toezeggingen zo spoedig mogelijk waar te maken. Wij streven wereldwijd naar optimale fiscale transparantie."

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3605

Brussel

13 maart 2018

Vooraf (documenten)

Voorlopige agenda, Raad Economische en Financiële Zaken, 13 maart 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Economische en Financiële Zaken, 13 maart 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, corrigendum 1, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Economische en Financiële Zaken, 13 maart 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN