Raad Buitenlandse Zaken, 26 februari 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 26 februari 2018, 19:01.

Videobeelden van de Raad Buitenlandse Zaken van 26 februari 2018

Livestreaming

Livestreaming

26 februari 2018

8:00 Aankomsten

13:30 Opmerkingen van HV Mogherini en Ayman Al Safadi, Minister van Buitenlandse Zaken van Jordanië

15:30 Persconferentie

Planning onder voorbehoud

Voornaamste resultaten

Actuele kwesties

Aan het begin van de zitting hebben de hoge vertegenwoordiger en de EU-ministers van Buitenlandse Zaken de situatie in Oost-Ghouta (Syrië) besproken. Zij riepen op tot spoedige uitvoering van Resolutie 2401 van de VN-Veiligheidsraad, aangenomen op 24 februari, waarin wordt geëist dat alle partijen de vijandelijkheden onmiddellijk staken.

Wij verwachten de volledige en onmiddellijke uitvoering van de zopas aangenomen resolutie van de VN-Veiligheidsraad. Vandaag zal ik een brief sturen aan de ministers van Buitenlandse Zaken van de drie garanten van Astana — Rusland, Turkije en Iran — om hun te vragen te werken aan de uitvoering van de resolutie.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

Syrië: antwoord van de Raad op de crisis

Venezuela

De Raad sprak over de recente ontwikkelingen in Venezuela, waaronder de rampzalige humanitaire situatie in het land en zijn buurlanden - meer dan 1,5 miljoen mensen hebben Venezuela al verlaten. Zij wisselden van gedachten over de politieke impasse in het land, met de opschorting van de dialoog van Santo Domingo tussen de regering en de oppositie en van de presidentsverkiezingen van 22 april. De ministers van Buitenlandse Zaken spraken hun solidariteit met Spanje uit, naar aanleiding van het besluit van de Venezolaanse autoriteiten om de ambassadeur van Spanje in Caracas tot persona non grata te verklaren. De ministers van Buitenlandse Zaken kwamen overeen de situatie nauwlettend in het oog te blijven houden en de communicatiekanalen, zowel met de oppositie als met de regering, open te houden.

Wij verwachten vrije en eerlijke verkiezingen, en dat alle partijen in het politieke proces daaraan deel mogen nemen.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

Verklaring van de hoge vertegenwoordiger namens de EU over de jongste ontwikkelingen in Venezuela

Vredesproces in het Midden-Oosten

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken en de hoge vertegenwoordiger hadden een lunch met Ahmed Aboul Gheit, secretaris-generaal van de Arabische Liga, en de ministers van Buitenlandse Zaken die lid zijn van de ministeriële delegatie van de Arabische Liga inzake Jeruzalem, die wordt voorgezeten door Jordanië en waartoe ook Egypte, Saoedi-Arabië, Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten en de Palestijnse Autoriteit behoren.

Zij bespraken hoe het vredesproces in het Midden-Oosten op inclusieve wijze nieuw leven kan worden ingeblazen, met het oog op een tweestatenoplossing waarbij Jeruzalem de toekomstige hoofdstad van beide staten wordt. Zij bespraken tevens het belang van intensivering van de internationale collectieve steun aan de Organisatie van de Verenigde Naties voor Hulpverlening aan Palestijnse Vluchtelingen in het Nabije Oosten (UNRWA).

Moldavië

De ministers van Buitenlandse Zaken hielden een gedachtewisseling over de Republiek Moldavië. Aan het eind van het debat nam de Raad conclusies aan. De ministers van Buitenlandse Zaken herhaalden tijdens de bespreking dat de EU vastbesloten is de bilaterale betrekkingen te versterken. Ook onderstreepten zij de noodzaak belangrijke hervormingen te blijven aannemen en uitvoeren, omdat dit de Moldavische burgers ten goede komt.

Moldavië: Raad neemt conclusies aan

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3598

Brussel

26 februari 2018

Vooraf (documenten)

Indicatief programma, Raad Buitenlandse Zaken, 26 februari 2018

Voorlopige agenda, Raad Buitenlandse Zaken, 26 februari 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Buitenlandse Zaken, 26 februari 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten - Addendum nr. 1, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Buitenlandse Zaken, 26 februari 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN