Samenwerkingsraad EU-Azerbeidzjan, 9 februari 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 9 februari 2018, 15:00.

Voornaamste resultaten

Op 9 februari 2018 heeft de vijftiende zitting van de Samenwerkingsraad tussen de Europese Unie en Azerbeidzjan plaatsgevonden. De zitting vond plaats in een context van meer intensieve betrekkingen tussen beide partijen: zo wordt er sinds vorig jaar onderhandeld over een nieuwe bilaterale overeenkomst.

De Raad werd voorgezeten door Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid. De delegatie van Azerbeidzjan werd geleid door Elmar Mammadyarov, Minister van Buitenlandse Zaken van Azerbeidzjan.

De Samenwerkingsraad evalueerde de stand van de betrekkingen tussen de EU en Azerbeidzjan in het kader van het Oostelijk Partnerschap en het Europees nabuurschapsbeleid, en gaf een follow-up aan de top van het Oostelijk Partnerschap van 2017. Volledig in overeenstemming met de verklaring van die top blijft de EU de territoriale integriteit, onafhankelijkheid en soevereiniteit van al haar partners ten volle steunen.

Beide partijen toonden zich ingenomen met de start van de onderhandelingen over een nieuwe bilaterale overeenkomst en met de prioriteiten voor het partnerschap, en zij waren het erover eens dat de onderhandelingen zo spoedig mogelijk moeten worden voltooid. Ook spraken ze over het belang van een snelle toetreding van Azerbeidzjan tot de WTO, aangezien dat van grote invloed is op de economische hervormingen in het land en de economische groei en diversificatie.

De EU en Azerbeidzjan spraken over uitdagingen voor de democratie, de rechtsstaat, de mensenrechten en de fundamentele vrijheden, waaronder de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vereniging. De EU onderstreepte hoezeer het van belang is de rechtsstaat, de grondrechten en de democratische instellingen te versterken, en op een zinvolle manier in dialoog te treden met het maatschappelijk middenveld, aangezien deze elementen van cruciaal belang zijn voor de ontwikkeling van een onafhankelijk, stabiel en welvarend land. De EU verklaarde zich opnieuw bereid om steun te blijven verlenen aan de verdere ontwikkeling van de democratische instellingen in Azerbaijan.

De Samenwerkingsraad sneed ook het conflict in Nagorno-Karabach en regionale kwesties aan. De EU verwelkomde de hervatting van de dialoog op hoog niveau in Wenen, Sint-Petersburg en Genève na de escalatie van geweld in april 2016. De partijen moeten nu gevolg geven aan hun afspraak om het onderhandelingsproces te intensiveren en de spanningen langs de "line of contact" te verminderen, en tevens moeten zij de uitbreiding van het bestaande bureau van de persoonlijke vertegenwoordiger van de fungerend voorzitter van de OVSE voltooien. Daarnaast moeten zij uitvoering geven aan andere besluiten die tijdens recente toppen zijn genomen.

De EU herhaalde dat de status quo onhoudbaar is en dat er voor dit conflict geen militaire oplossing bestaat. Daarom moet er snel een politieke oplossing worden gevonden, in overeenstemming met het internationaal recht. De EU sprak haar volledige steun uit voor de bemiddelingspogingen en voorstellen van de voorzitters van de Minsk-groep van de OVSE, onder meer via de speciale EU-vertegenwoordiger Toivo Klaar, en voor vertrouwenwekkende maatregelen voor het maatschappelijk middenveld.

Voorts sprak de Samenwerkingsraad over handel en sectorale samenwerking. De partijen wisselden van gedachten over samenwerking in de energiesector en onderstreepten het strategische belang van de zuidelijke gascorridor.

Ook samenwerking op het gebied van vervoer kwam aan bod, onder meer de lopende onderhandelingen over een overeenkomst betreffende de gemeenschappelijke luchtvaartruimte; beide partijen hoopten op een spoedige sluiting ervan. De Samenwerkingsraad constateerde dat de opening van de spoorlijn Baku-Tbilisi-Kars vorig jaar een belangrijke stap voorwaarts was voor de verbindingen tussen de Europese Unie, Turkije, Georgië, Azerbeidzjan en Centraal-Azië. Voorts is er gesproken over onderwerpen als het rechtsstelsel, onderwijs, klimaatactie en milieu, waaronder samenwerking binnen de regionale context van het Oostelijk Partnerschap.

De Samenwerkingsraad benadrukte tevens dat de mobiliteit moet worden bevorderd, en zal daartoe te zijner tijd, indien de omstandigheden het toelaten, de opening van een dialoog over visumliberalisering met Azerbeidzjan in overweging nemen, mits de voorwaarden voor een goed beheerde en veilige mobiliteit, waaronder de daadwerkelijke uitvoering van de visumversoepelings- en overnameovereenkomsten tussen de partijen, vervuld zijn.

EU-betrekkingen met Azerbeidzjan (achtergrondinformatie)

Factsheet over de betrekkingen van de EU met Azerbeidzjan (EDEO)

EU-delegatie in Azerbeidzjan (EDEO)

Informatie over de zitting

Brussel

9 februari 2018