Terugblik: geoblocking, samenstelling Parlement, hervorming emissiehandel

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 9 februari 2018.

Gemakkelijker online winkelen, een snellere verlaging van de CO2-uitstoot, een kleiner Parlement na de Brexit en een onderzoek naar de zomertijd: bekijk ons ​​plenaire overzicht.

Op woensdag stemde het Parlement over een wetgevingsinitiatief om het aantal zetels in het EP van 751 naar 705 te verminderen nadat het Verenigd Koninkrijk de EU heeft verlaten. De leden wezen een voorstel voor pan-Europese verkiezingslijsten af.

Het Parlement is bereid om elke kandidaat voor Commissievoorzitter te weigeren die niet is voorgedragen als een "hoofdkandidaat" (Spitzenkandidat) van Europese politieke partijen vóór de Europese verkiezingen van 2019, zeiden de leden in een andere resolutie.

Dinsdag namen de leden een wet aan om een ​​einde te maken aan geoblocking, waarbij mensen online in de EU kunnen winkelen zonder te worden geblokkeerd of automatisch te worden omgeleid naar een lokale website.

Access to video: Bekijk de video

(Duur van de video:1:15)

Donderdag vroegen de leden aan de Commissie om het zomer-/wintertijdsysteem te onderzoeken en, indien nodig, een voorstel voor herziening voor te stellen.

Zij drongen er ook bij de EU-landen op aan om vrouwenbesnijdenis door artsen te verbieden en riepen op tot maatregelen om het bewustzijn hierover te vergroten.

Access to video: Bekijk de video

(Duur van de video:1:11)

De premier van Kroatië, Andrej Plenković, sprak dinsdagochtend met de leden over de toekomst van Europa en benadrukte het belang van solidariteit, gelijkheid, groei en cohesie.

De leden debatteerden deze dag ook over de nieuwe EU-strategie voor de Westelijke Balkan, waarin 2025 wordt genoemd als een indicatieve datum voor toetreding van Servië en Montenegro tot de EU.

De ledenveroordeelden verder de recente arrestaties van journalisten, activisten, artsen en gewone burgers voor het uiten van hun verzet tegen het militaire offensief van Turkije tegen de door Koerden bestuurde enclave Afrin in Syrië.

Access to video: Bekijk de video

(Duur van de video:1:30)

Ze keurden ook de hervorming van het EU-emissiehandelssysteem goed om de CO2-uitstoot te verminderen en koolstofarme technologieën te ondersteunen.

Verder beslisten de leden over het mandaat en de samenstelling van een bijzondere commissie die de EU-vergunningsprocedure voor pesticiden zal bekijken, in het bijzonder glyfosaat.

Access to video: Bekijk de video

(Duur van de video:1:30)

Meer informatie over de plenaire vergadering

Het Europees Parlement op sociale media

Productinformatie

REF.: 20180201STO96858

Gecreëerd: 09-02-2018 - 12:21