EP-leden willen kleiner Parlement na Brexit

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 7 februari 2018.
  • Europees Parlement i moet krimpen van 751 naar 705 leden na Brexit i;
  • 46 van de 73 Britse zetels na Brexit beschikbaar voor mogelijke uitbreiding van de EU;
  • resterende 27 Britse zetels verdeeld over 14 ondervertegenwoordigde EU-landen.

Het aantal leden van het Europees Parlement moet na de Brexit worden teruggebracht van 751 naar 705, waarbij ruimte moeten worden gelaten voor de mogelijke toetreding van nieuwe EU-landen.

Naast een vermindering van de omvang van het Parlement van 751 tot 705 gekozen vertegenwoordigers, zou het voorstel tot herverdeling van de zetels dat woensdag door het Parlement in zijn geheel is goedgekeurd ook 46 van de 73 vrijmaken voor eventueel gebruik in de toekomst.

Sommige of alle 46 reservezetels zouden dan kunnen worden toegewezen aan nieuwe landen die toetreden tot de EU.

Nieuwe zetelverdeling tussen 27 lidstaten

De overige 27 Britse zetels moeten worden herverdeeld over de 14 EU-landen die enigszins ondervertegenwoordigd zijn, om de huidige ongelijkheden in hun vertegenwoordiging in het Parlement weg te werken, zeggen de leden van het Europees Parlement.

Voorgestelde zetelverdeling (tabel)

Zij benadrukken ook dat deze toewijzing alleen van toepassing zou zijn als het Verenigd Koninkrijk de EU daadwerkelijk verlaat. Anders zouden de huidige regelingen tot nader order van kracht blijven.

Pan-Europese kieslijsten

Het Parlement verwierp een voorstel van de Commissie constitutionele zaken i voor het kiezen van een aantal Parlementsleden uit een EU-breed kiesdistrict.

Het voorstel voor een besluit van de Europese Raad i is woensdag goedgekeurd met 431 stemmen vóór en 182 stemmen tegen, bij 61 onthoudingen.

Quotes

Corapporteur Danuta Hübner i (EPP, PL) zei: "In tijden waarin de democratie als systeem in twijfel wordt getrokken, is het onze plicht om de passie van de burger voor de democratie weer op gang te brengen. Ik hoop dat we een stap in de goede richting kunnen zetten door een eerlijke verdeling van de zetels van het Europees Parlement goed te keuren, waarbij objectieve beginselen worden gevolgd en het Verdrag van de EU wordt geëerbiedigd ".

Corapporteur Pedro Silva Pereira (S&D, PT) zei: "Deze stemming is een belangrijke stap voorwaarts voor de Europese democratie. De nieuwe zetelverdeling betekent dat we het totale aantal leden van het Europees Parlement zullen terugbrengen van 751 naar 705, zonder dat de lidstaten hun zetels verliezen. De momenteel ondervertegenwoordigde landen zullen 27 van de 73 Britse zetels krijgen nadat het Verenigd Koninkrijk de EU heeft verlaten. Hierdoor zal het Europees Parlement een eerlijker afspiegeling worden van de burgers die het vertegenwoordigt".

Volgende stappen

Nu dit wetgevingsinitiatief door het voltallige Parlement is goedgekeurd, zal het aan de Europese Raad (de staatshoofden en regeringsleiders van de EU) worden voorgelegd voor een unaniem besluit en vervolgens aan het Parlement worden voorgelegd voor een definitieve ja/nee stemming. De samenstelling van het Europees Parlement voor 2019-2024 is een van de onderwerpen waarover EU-leiders naar verwachting later in februari tijdens de informele EU-top zullen debatteren.

Achtergrond

Overeenkomstig artikel 14, lid 2, van het Verdrag betreffende de Europese Unie kan het aantal leden van het Europees Parlement niet meer bedragen dan 750 plus de Voorzitter. Voorts wordt bepaald dat de vertegenwoordiging "degressief evenredig" moet zijn, met een minimumdrempel van 6 leden per lidstaat, en wordt bepaald dat geen enkele lidstaat meer dan 96 zetels mag toegewezen krijgen.

In vereenvoudigde termen moet "degressieve proportionaliteit" aan twee voorwaarden voldoen:

  • geen enkele kleinere staat mag meer zetels krijgen dan een grotere en
  • de verhouding tussen bevolking en zetels neemt toe naarmate de populatie toeneemt, alvorens op hele aantallen te worden afgerond.