Steun voor Europese plannen om vervuiling en verspilling van plastic aan te pakken

Met dank overgenomen van GroenLinks i, gepubliceerd op woensdag 17 januari 2018.

Europarlementariër Bas Eickhout is positief over de plannen van de Europese Commissie om verspilling en vervuiling door plastic, onder andere in zee, tegen te gaan. “Er komt steeds meer plastic in de zee en in ons milieu terecht. Daarnaast gebruiken we steeds meer plastic en dat veroorzaakt een stijgende vraag naar de grondstof van plastic: aardolie.”

Eurocommissaris Frans Timmermans presenteerde dinsdag de plannen die onderdeel zijn van de Europese focus op de circulaire economie. De plannen zijn hard nodig, gezien de grote hoeveelheiden plastic die in zee ronddrijven, die op het strand aanspoelen of de dieren inslikken. Het is tijd voor concrete actie, stelt Eickhout.

Beprijzing

Eickhout is te spreken over punten in de plastic-strategie, zoals de aanpak van de meest voorkomende vormen van plastic zwerfvuil. Halverwege dit jaar moet er een wetsvoorstel liggen.

“Maar tot die tijd blijft onduidelijk, hoe de aanpak er precies uit gaat zien,” aldus Eickhout. “Daarnaast ontbreekt een verwijzing in de strategie staat naar de meest efficiënte maatregel om onnodige verspilling tegen te gaan: beprijzen.” Eerder hintte de Europese Commissie dat er een EU-belasting op plastic moet komen, maar in de presenteerde strategie is er helaas niets over te vinden.

Microplastic

Een ander probleem is de toenemende hoeveelheid microplastic, onder andere in de voedselketen. Microplastic komt in het milieu doordat zwerfvuil langzaam afbreekt en fragmenteert. Maar er zijn ook een aantal directe bronnen van microplastic. Daar wil de Commissie werk van gaan maken.

Zo komen bijvoorbeeld voorstellen om het lekken van pre-productie pellets te voorkomen. Een andere vaak genoemde wens van GroenLinks die in vervulling gaat is het tegengaan van microplastic in onder ander verzorgingsproducten. “Al had dat van mij een stuk minder omslachtig gemogen dan de Europese Commissie lijkt te willen doen. We hebben een snel verbod nodig, punt”, aldus Eickhout.

Het leeuwendeel van de uitvoering van deze plastic-strategie komt op het bordje van de volgende Europese Commissie. Er zijn immers in 2019 Europese verkiezingen. Eickhout: “Het is dus erg belangrijk om de komende jaren de druk op de ketel te houden.”

Scheepsafval

Wat dat betreft is het positief dat de Europese Commissie naast de plastic-strategie ook direct met een wetgevend voorstel naar buiten kwam om het dumpen van scheepsafval tegen te gaan. Daar staat een maatregel in die GroenLinks ook al lang wilde zien: schepen die in een EU-haven aanmeren gaan meebetalen aan de afvalverwerking, ongeacht hoeveel afval ze binnen brengen. “Dat neemt elke prikkeling om het in zee te dumpen weg”, aldus Eickhout.