Brexit: EP-leden bezorgd over prioriteiten Britse overheid

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 16 januari 2018.
  • • 
    Moeilijkste deel van de Brexit-onderhandelingen moet nog komen
  • • 
    Britse regering moet een Brexit-overgangsovereenkomst niet als vanzelfsprekend beschouwen
  • • 
    EP-leden verwelkomen aanzet naar meer EU-defensiesamenwerking

De leden erkennen dat vooruitgang is geboekt bij de Brexit-onderhandelingen maar benadrukken dat het moeilijkste deel van de gesprekken nog moet komen.

Conclusions of the European Council meeting of 14 and 15 December 2017

In een debat met Donald Tusk i, Voorzitter van de Europese Raad i en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker i over de conclusies van de EU-top van 14-15 december, waarschuwden de leden het Verenigd Koninkrijk om een ​​Brexit-overgangsovereenkomst niet als vanzelfsprekend te beschouwen. Verder benadrukten zij de noodzaak om de uittredingsovereenkomst zo snel mogelijk te formaliseren.

Ze riepen de Britse regering op om duidelijk haar visie te formuleren op de gewenste toekomstige relatie van het land met de EU, waarbij schijnsuccessen zoals de kleur van paspoorten - waarover het land altijd al vrij was om te kiezen - worden vermeden. Sommige leden lieten weten dat geen enkele status buiten de EU ooit zo goed zal zijn als een volledig EU-lidmaatschap.

Anderen zeiden dat de onderhandelingen tussen de EU en het VK onvermijdelijk zwaar zullen zijn maar benadrukten dat dit komt omdat alle betrokken partijen proberen de beste oplossingen voor de burgers te vinden.

De Brexit-coördinator van het Parlement, Guy Verhofstadt i, onderstreepte de noodzaak van garanties met betrekking tot procedures voor de aanvraag van een verblijfsvergunning voor EU-burgers die in de toekomst in het VK willen wonen. Hij benadrukte daarbij dat de door het VK voorgestelde nieuwe verblijfsstatus pas op het einde van de overgangsperiode van kracht zou moeten worden.

De leden verwelkomden de concrete stappen die onlangs zijn gezet in de richting van meer defensiesamenwerking tussen de EU-landen, benadrukten de noodzaak van hervorming van de eurozone en riepen op tot meer EU-brede maatregelen om de migratieproblemen en jeugdwerkloosheid aan te pakken.

Opnames

Klik op de naam van de spreker om de bijdrage in het debat af te spelen.

Donald Tusk, Voorzitter van de Europese Raad

Jean-Claude Juncker, Voorzitter van de Europese Commissie i

Manfred Weber (EVP, DE)

Maria João RODRIGUES (S&D, PT)

Syed KAMALL (ECR, UK)

Guy VERHOFSTADT (ALDE, BE)

Takis Hadjigeorgiou (GUE/NGL, CY)

Ska KELLER (De GROENEN/EVA, DE)

Rolandas PAKSAS (EFDD, LT)

Marcel de GRAAFF (ENF, NL)