Raad Algemene Zaken, 12 december 2017 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 12 december 2017, 14:31.

Videobeelden van de Raad Algemene Zaken die op 12 december 2017 in Brussel plaatsvond.

Livestreaming

Livestreaming

12.12.2017

8:30 Aankomsten

9:35 Openbare zitting

12:30 Persconferentie

Planning onder voorbehoud

Voornaamste resultaten

Europese Raad van december

De Raad rondde de voorbereiding van de Europese Raad op 14 en 15 december 2017 af met de bespreking van de ontwerpconclusies. De aandacht van de EU-leiders zal gaan naar:

defensie: zij zullen naar verwachting hun waardering uitspreken voor de start van de permanente gestructureerde samenwerking (PESCO) en de vooruitgang op andere gebieden evalueren, met name de samenwerking tussen de EU en de NAVO

sociale zaken, onderwijs en cultuur: zij zullen conclusies aannemen op basis van de besprekingen tijdens de Sociale Top in Göteborg en het Leidersagendadebat over cultuur en onderwijs

externe betrekkingen: zij zullen de meest recente ontwikkelingen op het gebied van buitenlands beleid bespreken

migratie: zij zullen in het kader van de Leidersagenda debatteren over verdere stappen op dit gebied

Europese Raad, 14-15/12/2017

Industrieel ontwikkelingsprogramma voor de Europese defensie

De Raad stelde zijn onderhandelingsstandpunt vast over het industrieel ontwikkelingsprogramma voor de Europese defensie (EDIDP) dat moet bijdragen tot het concurrentie- en innovatievermogen van de defensie-industrie in de EU.

Europese veiligheid is een kernprioriteit voor onze burgers. Dat gaat nu gepaard met een reële toename van de defensiesamenwerking tussen EU-lidstaten. Het industrieel ontwikkelingsprogramma voor de Europese defensie zal onze defensie-industrie concurrerender en innovatiever maken. Dat is essentieel voor de veiligheid van onze burgers én voor de levensvatbaarheid van onze industrie.

Jüri Luik, minister van Defensie van Estland

Europese defensie: Raad bepaalt standpunt over voorgestelde verordening tot instelling van het industrieel ontwikkelingsprogramma voor de Europese defensie (EDIDP)

EU-samenwerking inzake veiligheid en defensie

EU-prioriteiten voor 2018-2019

De Raad keurde de wetgevingsprioriteiten van de EU voor 2018-2019 goed. Het accent ligt op 7 hoofdgebieden:

veiligheid

migratie

banen, groei en investeringen

een sociaal Europa

de digitale eengemaakte markt

energie en klimaat

democratische legitimiteit

Er resten de EU-beleidsmakers ongeveer 18 maanden vóór de Europese verkiezingen om onze positieve doelstellingen voor de burgers waar te maken. Overeenstemming over een gedeelde reeks prioriteiten zal ons in staat stellen nauwer samen te werken. Ons doel is tot concrete resultaten te komen, om aan te tonen dat de EU in zeer praktische zin een meerwaarde kan bieden.

Sven Mikser, minister van Buitenlandse Zaken van Estland

Raad keurt wetgevingsprioriteiten EU voor 2018-2019 goed Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

DA EN

Actieplan cyberbeveiliging

De Raad keurde een actieplan ter uitvoering de conclusies van de Raad over bouwen aan sterke cyberbeveiliging voor de EU goed.

De Raad nam de conclusies op 20 november 2017 aan. Daarin wordt ervoor gepleit de Europese cyberbeveiliging te versterken en de cyberweerbaarheid in de hele EU naar een hoger niveau te tillen, in lijn met de instructies van de Europese Raad van oktober 2017.

EU scherpt cyberbeveiliging aan

Hervorming van de cyberbeveiliging in Europa

Uitbreiding

In de marge van de bijeenkomst van de Raad nodigde het voorzitterschap de kandidaat-lidstaten uit voor een informele lunch met de lidstaten en commissaris Hahn met het oog op een algemene gedachtewisseling over de stand van zaken en de vooruitzichten voor 2018.

Uitbreiding van de EU

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3588

Brussel

12 december 2017

Vooraf (documenten)

Indicatief programma

Voorlopige agenda, Raad Algemene Zaken, 12 december 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A‑punten, wetgevingswerkzaamheden, Raad Algemene Zaken, 12 december 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Algemene Zaken, 12 december 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN