Raad Algemene Zaken (art. 50), 20 november 2017 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 20 november 2017, 20:31.

Beelden van de zitting van de Raad Algemene Zaken (art. 50) van 20 november 2016 in Brussel.

Livestreaming

Livestreaming

20 november 2017

19:30 Persconferentie (art. 50)

Planning onder voorbehoud

Voornaamste resultaten

Brexit

De Raad, in EU-27-samenstelling, werd door Michel Barnier, hoofdonderhandelaar van de EU voor de brexit, geïnformeerd over de tot dusver bereikte vooruitgang in de onderhandelingen met het VK, na 6 onderhandelingsronden. Vervolgens begonnen de ministers aan de voorbereidingen voor de Europese Raad (art. 50) van december 2017 met een bespreking van de geannoteerde ontwerpagenda.

Brexit - Achtergrondinformatie en tijdschema

Hervestiging van EU-agentschappen

De ministers van de EU-27 selecteerden nieuwe vestigingsplaatsen voor de 2 EU-agentschappen die momenteel in het VK zijn gevestigd. Die hervestigingen zijn nodig vanwege de brexit. Amsterdam werd geselecteerd als de nieuwe vestigingsplaats voor het Europees Geneesmiddelenbureau(European Medicines Agency of EMA) en Parijs voor de Europese Bankautoriteit (EBA).

De selectie vond plaats in de marge van de Raad Algemene Zaken (art. 50), volgens de procedure die de 27 staatshoofden en regeringsleiders op 22 juni 2017 hadden goedgekeurd.

"Het Europees Geneesmiddelenbureau en de Europese Bankautoriteit zijn belangrijk voor de bescherming van de veiligheid en de gezondheid van onze burgers en voor de goede werking van de banksector in de EU. We moeten ervoor zorgen dat hun werk niet in gevaar komt door de hervestiging. Na een eerlijk en grondig proces hebben we nu 2 nieuwe vestigingsplaatsen geselecteerd. Dit is tijdig gebeurd en maakt een efficiënte en snelle hervestiging mogelijk."

Matti Maasikas, viceminister van Europese Zaken van Estland

De Commissie gaat nu wetgevingsvoorstellen voorbereiden die zullen worden behandeld volgens de gewone wetgevingsprocedure, met betrokkenheid van het Europees Parlement. De Raad en de Commissie zijn vastbesloten deze wetgevingsvoorstellen zo snel mogelijk te verwerken, gelet op de urgentie van de zaak.

Hervestiging van de in het VK gevestigde EU-instanties (achtergrondinformatie)

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3579

Brussel

20 november 2017

Vooraf (documenten)

Indicatief programma - Raad Algemene Zaken en Raad Algemene Zaken (art. 50), 20 november 2017

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Voorlopige agenda, Raad Algemene Zaken (art. 50), 20 november 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Hervestiging van de in het VK gevestigde EU-agentschappen - Veelgestelde vragen Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemers Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN