Raad Economische en Financiële Zaken, 7 november 2017 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 7 november 2017.

Videobeelden van de Raad Economische en Financiële Zaken van 7 november 2017 in Brussel.

Livestreaming

Livestreaming

7 november 2017

8:00 Aankomsten

10:35 Openbare zitting

Persconferentie (na de zitting)

Planning onder voorbehoud

Voornaamste resultaten

De ministers bespraken verbeterde btw-regels ter bevordering van e-handel en onlinebedrijven.

De voorstellen moeten het online kopen en verkopen van goederen en diensten makkelijker maken. Zij maken deel uit van de EU-strategie voor een digitale eengemaakte markt. Tevens is het de bedoeling de inning van btw op digitale diensten te verbeteren.

Het voorzitterschap bevestigde dat de besprekingen worden voortgezet om vóór eind 2017 tot een akkoord te komen.

"Wij hebben regels nodig om ons btw-stelsel aan te passen aan het digitale tijdperk", aldusToomas Tõniste, minister van Financiën van Estland, dat momenteel het voorzitterschap van de Raad bekleedt. "Wij staan dicht bij een akkoord en hopen dit spoedig te kunnen afronden."

De ministers bespraken voorstellen om het financieel toezicht aan te scherpen en de integratie van de kapitaalmarkten in Europa te bevorderen.

Het doel is de financiële markten doeltreffender te laten werken en nieuwe uitdagingen beter aan te pakken. Wijzigingen in de betrekkingen met niet-EU-landen op het gebied van toezicht zullen ervoor zorgen dat alle risico's waaraan de financiële sector is blootgesteld, beter worden beheerd.

De hervormingen maken deel uit van het plan van de EU om uiterlijk eind 2019 te komen tot een kapitaalmarktenunie, waarvoor de ministers opnieuw hun uitdrukkelijke steun uitspraken. Nationale deskundigen zullen de voorstellen verder bespreken, te beginnen met gerichte wijzigingen om tekortkomingen in het huidige stelsel weg te werken.

De Rekenkamer presenteerde haar jaarverslag over het beheer van de EU-begroting, en bevestigde dat de geraamde foutenpercentages voor betalingen duurzaam zijn verbeterd.

Op basis van het verslag zal worden besloten of aan de Commissie kwijting wordt verleend voor de uitvoering van de begroting 2016.

De Raad nam ook conclusies aan over de te volgen koers voor de ontwikkeling van IT-systemen voor de douane.

Conclusies van de Raad over de te volgen koers voor de ontwikkeling van IT-systemen voor de douane Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3572

Brussel

7 november 2017

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Voorlopige agenda, Raad Economische en Financiële Zaken, 7 november 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Economische en Financiële Zaken, 7 november 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Indicatief programma - Raad Economische en Financiële Zaken, 7 november 2017

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN