Terugblik op de plenaire vergadering: seksuele intimidatie, grenscontroles, Sacharovprijs

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 27 oktober 2017.

Access to video:

(Duur van de video:1:)

De aanpak van seksuele intimidatie, versterking van de buitengrenzen van de EU, een verbod op glyfosaat en de bekendmaking van de winnaar van de Sacharovprijs stonden deze week op de agenda.

Seksuele intimidatie

De EP-leden spraken over seksuele intimidatie in de nasleep van het Weinsteinschandaal en berichten in de pers over incidenten in het Parlement. Tijdens veroordeelden de leden niet enkel dit gedrag maar riepen zij ook op tot nieuwe maatregelen en zeiden zij dat mannen onderdeel van de oplossing moeten zijn.

Laureaat Sacharovprijs 2017

EP-Voorzitter Antonio Tajani en de fractievoorzitters hebben besloten dat de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken dit jaar naar de democratische oppositie van Venezuela gaat. Tajani maakte dit op donderdag 26 oktober bekend en de prijsuitreiking is op 13 december.

Access to video: Bekijk de video

(Duur van de video:51)

Glyfosaat

De leden weigerden deze week een voorstel van de Europese Commissie om de vergunning voor op glyfosaat gebaseerde onkruidverdelgers te verlengen. Ze riepen in plaats daarvan op tot een verbod op deze stof tegen eind 2022.

Versterking van de grenzen van de EU

Het Parlement steunde een gemeenschappelijk elektronisch systeem om de controles aan de buitengrenzen van de Schengenzone te versnellen. Het nieuwe in- en uitreissysteem registreert informatie over reizigers van buiten de EU en moet bijdragen aan de bestrijding van terrorisme en georganiseerde criminaliteit.

Access to video: Bekijk de video

(Duur van de video:2:)

Moord op journalist op Malta en klokkenluiders

Op dinsdag hielden de leden een minuut stilte om de Maltese onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia te herdenken. Zij deed onderzoek naar machtsmisbruik en corruptie op Malta en werd op 16 oktober vermoord. De leden riepen ook op tot een Europese bescherming van klokkenluiders die optreden in het algemeen belang.

Gedetacheerde werknemers

De onderhandelingen met de Raad over de hervorming van de regels voor de detachering van werknemers kunnen starten nadat het Parlement woensdag groen licht gaf. De leden willen een betere bescherming van gedetacheerde werknemers en eerlijke concurrentie voor bedrijven en lokale werknemers.

Access to video: Bekijk de video

(Duur van de video:4:)

Begroting 2018

De leden namen op woensdag hun standpunt over de EU-begroting 2018 aan. Zij vragen om extra middelen voor onderzoek, infrastructuur en de aanpak van de jeugdwerkloosheid. De onderhandelingen met de Raad kunnen nu beginnen.

Kankerverwekkende stoffen

53% van alle werkgerelateerde sterfgevallen in de EU is gelieerd aan kanker. Op woensdag keurde het Parlement nieuwe regels goed om mensen beter te beschermen tegen blootstelling aan kankerverwekkende stoffen en mutagenen op de werkplek.

Access to video: Bekijk de video

(Duur van de video:1:19)

Toekomst van Europa

In een debat over de conclusies van de recente EU-top riepen de leden op tot een meer solidaire Unie. In het debat zei Tajani: "Het is niet mogelijk om te praten over de toekomst van de EU, de monetaire unie of haar beleid als er geen wil is om op te komen voor onze grondwaarden."

Nieuwe drugs

De leden willen ervoor zorgen dat nieuwe drugs sneller strafbaar kunnen worden. Na een stemming op dinsdag kan het produceren en verkopen van nieuwe psychoactieve stoffen worden bestraft met straffen die vergelijkbaar zijn met die voor illegale drugs, zoals heroïne en cocaïne.

Access to video: Bekijk de video

(Duur van de video:1:47)

Meer over de plenaire vergadering

Ontdek het Parlement op sociale media

Sacharovprijs

Productinformatie

REF.: 20171023STO86607

Gecreëerd: 27-10-2017 - 11:50