Zero tolerance for sexual harassment and abuse

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 26 oktober 2017, 13:01.
  • Oproep voor EU-brede strategie en regels tegen alle gendergerelateerd geweld
  • Maatregelen om onderrapportage aan te pakken, vooral door de meest kwetsbaren
  • Verzoek om taskforce met onafhankelijke experts om situatie in EP i te onderzoeken

Europarlementsleden veroordelen krachtig elke vorm van seksueel geweld en betreuren het feit dat dit soort daden te makkelijk worden getolereerd. Daders moeten worden gestraft, zeggen ze.

Het Parlement herhaalt zijn verzoek van 2014 aan de Commissie om met een alomvattende EU-strategie te komen, inclusief een voorstel voor wetgeving om vrouwen te beschermen tegen geweld, zoals seksuele intimidatie en seksueel misbruik van vrouwen en meisjes.

De bestrijding van seksuele intimidatie houdt ook voorlichtingscampagnes en de aanpak van problemen zoals onderrapportage en maatschappelijk stigma in, aldus de resolutie van het Parlement.

De resolutie werd aangenomen met 580 stemmen voor, 10 stemmen tegen en 27 onthoudingen.

Seksuele intimidatie in het Parlement

Het Parlement moet de recente mediaberichten over seksuele intimidatie en misbruik snel onderzoeken, verplichte training over respect en waardigheid op het werk invoeren voor alle parlementsleden en medewerkers, een vertrouwelijk register van alle gemelde gevallen bijhouden, een taskforce van onafhankelijke deskundigen opzetten en de procedures verbeteren en slachtoffers beter ondersteunen tijdens de procedure binnen het Parlement en/of bij de politie.

De lidstaten moeten ook de situatie in hun nationale parlementen onderzoeken en passende maatregelen nemen, aldus de leden van het Europees Parlement. Ze concluderen: politici moeten zich gedragen “als rolmodellen bij de preventie en bestrijding van seksuele intimidatie in parlementen en daarbuiten".

55% 55% van de vrouwen in de EU kreeg ooit te maken met seksuele intimidatie

Deel dit citaat:

Feiten

Een studie van het Europees Bureau voor de grondrechten (Fundamental Rights Agency, FRA) uit 2014 over geweld tegen vrouwen, kwam tot de volgende conclusies:

  • 1 op 3 vrouwen heeft tijdens haar volwassen leven fysiek of seksueel geweld ervaren
  • Tot 55% van de vrouwen in de EU kreeg ooit te maken met seksuele intimidatie
  • Van alle slachtoffers zei 32% dat de dader een baas, collega of klant was
  • 75% van de vrouwen in goed opgeleide beroepen of managementfuncties is seksueel lastiggevallen, 61% van de vrouwen in de dienstensector.
  • 20% van de jonge vrouwen (18 tot 29 jaar) in de EU heeft te maken gehad met cyberpesten
  • 1 op 10 vrouwen is het slachtoffer geworden van seksuele intimidatie of stalking via nieuwe technologieën.