Mogherini geeft stand van zaken over crisis in Noord-Korea, Turkije en Venezuela

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 12 september 2017, 11:01.

Dinsdagmiddag bespreekt het EP met Federica Mogherini i - Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlands beleid - de recente gebeurtenissen in Noord-Korea en Venezuela en de relaties met Turkije.

De parlementsleden zijn bezorgd dat ballistische en nucleaire tests door Noord-Korea uit de hand kunnen lopen. Ze verzoeken het land om zich te onthouden van verdere provocerende acties en om zijn nucleaire en ballistische raketprogramma’s stop te zetten.

Venezuela ondergaat sinds enkele maanden een ernstige politieke en economische crisis, met bijna dagelijks demonstraties tegen het regime van president Nicolas Maduro. De verkiezing van een controversiële grondwetgevende vergadering zonder oppositieleden, die het - door de oppositie gecontroleerde - parlement vervangt, heeft geleid tot groeiende internationale kritiek op de regering van Maduro.

Reeds in juli uitte het Europees Parlement i zijn bezorgdheid over de toetredingsgesprekken met Turkije, waarbij de Europese Commissie i en de nationale regeringen verzocht werden om "de toetredingsonderhandelingen met Turkije onverwijld formeel op te schorten als het constitutionele pakket ongewijzigd wordt geïmplementeerd."

U kunt het plenaire debat bekijken vanaf 17.00u via EP Live, en EbS+.