Turkije: Europarlementsleden luiden de alarmbel over toetredingsgesprekken

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 13 juli 2017, 11:38.
  • Achteruitgang persvrijheid en rechtsorde Turkije
  • Poging tot staatsgreep veroordeeld, maar antwoord van Turkse overheid vinden Europarlementsleden disproportioneel
  • Opschorting toetredingsgesprekken EU als grondwetswijzigingen worden doorgevoerd

Parlementsleden i zijn bezord over de achteruitgang van rechtstaat en mensenrechten in Turkije ©AP Images/European Union - EP

Toetredingsgesprekken met Turkije moeten geschorst worden als voorgestelde grondwetswijzigingen doorgaan. MEP's waarschuwen dat “deze ingaan tegen de criteria voor toetreding tot de EU”.

De Europarlementsleden zijn bezorgd over de achteruitgang van de rechtsorde, mensenrechten, persvrijheid, en corruptiebestrijding. Ze veroordelen de herhaalde steun van de Turkse President voor de herinvoering van de doodstraf, wat het Turks lidmaatschap in de Raad van Europa in vraag zou stellen, en zou leiden tot een onmiddellijke stop van de toetredingsgesprekken tot de EU.

Met de resolutie nemen de Europarlementsleden akte van de uitslag van het recent gehouden referendum in Turkije en de uitbreiding van de presidentiële macht. De resolutie roept de Europese Commissie i en de lidstaten van de Europese Unie op om “formeel en zonder uitstel de toetredingsgesprekken met Turkije te schorsen als de grondwetswijziging onveranderd wordt doorgevoerd".

De Europarlementsleden vermelden in hun jaarlijkse beoordeling van het Turkse hervormingsproces ook dat 2016 voor het land een moeilijk jaar was, mede door de oorlog in buurland Syrië, de toestroom van vluchtelingen, een rist gruwelijke aanslagen en een poging tot staatsgreep.

De Europarlementsleden veroordelen de poging tot staatsgreep en betuigen hun steun aan de Turkse bevolking, maar betreuren tegelijkertijd het disproportionele antwoord van de Turkse overheid. De genomen maatregelen als reactie hebben geresulteerd in ontslagen op grote schaal van ambtenaren, het opdoeken van bepaalde media, arrestaties van journalisten, rechters en mensenrechtenactivisten. Ook werden scholen en universiteiten gesloten.

Verder erkent men in de resolutie ook het belang van een goede relatie tussen de EU en Turkije. Men wil de constructieve en open dialoog met Turkije verder zetten, wat de sleutel is tot het aanpakken van gezamenlijke uitdagingen zoals migratie, veiligheid en terrorisme. De Europarlementsleden steunen de opwaardering van de douane-unie tussen Turkije en de EU. Ze roepen op tot een betere bescherming van mensenrechten en fundamentele vrijheden als onderdeel van een nieuw akkoord.

De resolutie werd aangenomen met 477 stemmen voor, 64 stemmen tegen en 97 onthoudingen. Het Parlement bereidt een delegatie naar Ankara voor om in de herfst de parlementaire dialoog te vernieuwen.

Achtergrondinformatie

De procedure voor het schorsen van toetredingsgesprekken tot de EU is opgenomen in artikel 5 van het . Dit bepaalt dat ‘in het geval van een serieuze en aanhoudende inbreuk in Turkije op principes zoals vrijheid, democratie, respect voor mensenrechten en fundamentele vrijheden, en de rechtsorde waarop de EU steunt, de Europese Commissie op eigen initiatief, of op vraag van minstens één derde van de lidstaten, zal aanbevelen de onderhandelingen te schorsen, en de voorwaarden om die te hervatten te stipuleren”.

Dit Parlement spreekt zich met één luide en krachtige stem uit tegen de achteruitgang van democratische standaarden doorgevoerd door de Turkse overheid. We blijven de Turkse bevolking steunen, miljoenen mensen die de Europese Unie zien als een anker voor hervormingen in hun land. Samen met jullie (Turkse burgers) hopen we dat rechtvaardigheid snel terugkeert in Turkije.

Kati Piri i (S&D, NL)

Deel dit citaat:

Contact:

Productinformatie

REF.: 20170629IPR78637

Gecreëerd: 06-07-2017 - 12:48