Kati Piri: "De EU moet zich uitspreken over Turkije en dat is wat dit Parlement doet"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 5 juli 2017.

De leden stemmen deze week over plannen om toetredingsgesprekken met Turkije op te schorten als controversiële grondwetswijzigingen in het land worden uitgevoerd. Wij spraken met Kati Piri i.

Access to video: Turkije

Focus op toetredingsgesprekken van Turkije

Is het tijd voor Turkije en de EU om elk een eigen weg in te slaan? Ontwikkelingen in Turkije blijven de EP-leden zorgen baren, vooral met betrekking tot de mensenrechten en de aanstaande grondwetswijziging om de president meer bevoegdheden te geven.

Op woensdag debatteren de leden over de inspanningen van Turkije om zich bij de EU aan te kunnen sluiten. Zij stemmen op donderdag over een resolutie waarin wordt gevraagd de toetredingsgesprekken op te schorten, indien de voorgestelde Turkse grondwetswijzigingen doorgaan. Wij spraken met de auteur van het verslag, Kati Piri, een Nederlands lid van de S&D-fractie.

Wat zijn rode lijnen van het Parlement? Wat zouden de gevolgen zijn van het opschorten van de gesprekken?

Als Turkije de doodstraf opnieuw zou invoeren, als dit grondwettelijk pakket in werking treedt, kan er geen ander gevolg zijn dan te stoppen met het praten over het integreren van Turkije in de EU. Dat betekent niet dat we alle vormen van samenwerking moeten stoppen.

De gevolgen van de opschortingen van de gesprekken zou in financiële termen een paar honderd miljoen euro per jaar zijn, dat momenteel met de pre-toetredingsfondsen naar Turkije gaat. Het Parlement vraagt ​​dat als de opschorting van kracht wordt, dit geld te gebruiken om het maatschappelijk middenveld in Turkije direct te financieren. In politieke termen, als we tot dit punt komen, betekent dit dat zestig jaar van inspanningen van Turkije om dichter bij Europa te komen, drastisch eindigen.

Hoewel de betrekkingen met Turkije zijn verslechterd, blijft het een belangrijke partner in kwesties zoals migratie en terrorisme. Hoe zorgen we ervoor dat we nog een zinvolle samenwerking houden?

Turkije is ondanks het beleid van deze regering een zeer belangrijke partner op vele gebieden. Dus dit Parlement zegt niet, laten we stoppen met samenwerken met Turkije.

Europa werkt samen met veel landen in de wereld die niet in toetredingsonderhandelingen zijn. We proberen afspraken te maken over bijvoorbeeld migratie met veel landen die niet eens op het Europese continent liggen.

Hoe kan de EU de democratie en mensenrechten in Turkije bevorderen?

De EU moet haar huidige beleid wijzigen. Op dit moment kiezen de EU-leiders, behalve dit Europees Parlement, voor een afwachtende strategie in de hoop dat de dingen op een dag beter gaan in Turkije. Ze stellen geen grenzen. Daarmee versterken zij de autoritaire koers in het land.

Je kunt niet alleen zitten, wachten en gezellige gesprekjes met President Erdogan voeren terwijl je ziet dat de situatie in Turkije steeds verder verslechtert. De EU moet zich uitspreken en dat is wat dit Parlement doet.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20170630STO78719

Gecreëerd: 05-07-2017 - 11:54