Parlement pleit voor herziening relaties met Turkije en opschorting toetredingsgesprekken

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 26 april 2017, 22:52.

Europa sluit de deur niet voor Turkije maar de recente ontwikkelingen nopen de EU ertoe om te kijken naar alternatieven voor toetreding, zeiden de parlementsleden woensdag in een debat met commissaris voor Uitbreidingsbeleid Johannes Hahn i.

Parlementsvoorzitter Antonio Tajani i opende het debat door erop aan te dringen dat Turkije de grondrechten - die de basis van Europa vormen - moet respecteren. Hij benadrukte dat “Europa geen islamofoob continent is en dat het de deur niet sluit voor het Turkse volk”.

Veel parlementsleden spraken hun bezorgdheid uit over de manier waarop het referendum dat de uitbreiding van de macht van de president ondersteund, is uitgevoerd. Ze spraken van een oneerlijk referendum en zeiden dat het tijd is dat de EU de relatie met Turkije herbekijkt.

Volgens sommige parlementsleden kan Turkije niet gezien worden als toekomstige lidstaat, terwijl anderen hopen dat het volstaat om de toetredingsgesprekken op te schorten en Turkije de kans te geven om van koers te veranderen.

Een uitgebreide douane-unie, meer handel, studentenuitwisseling en samenwerking op het gebied van veiligheid en migratie waren enkele van de ideeën die door de parlementsleden voorgesteld. Sommigen pleitten ook voor steun voor de democratische krachten in Turkije, om zo de miljoenen Turken een deel van de EU willen zijn te erkennen.

Volgende stappen

De commissie Buitenlandse zaken van het Europees Parlement i zal op 2 mei debatteren over de traditionele jaarlijkse resolutie over de vooruitgang van Turkije. De ontwerp-resolutie voor 2016, voorbereid door rapporteur Kati Piri i (S&D, NL), roept de EU op "de toetredingsgesprekken met Turkije op te schorten als het grondwettelijk pakket onveranderd wordt uitgevoerd".

Het debat is te herbekijken op en EbS+.

REF. : 20170424IPR72036