Parlement keurt ‘visa waiver’ voor Oekraïne goed

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 6 april 2017, 12:32.

Donderdag gaf het Parlement i zijn goedkeuring aan het akkoord dat bereikt werd met de Raad i. Hierdoor kunnen Oekraïense burgers voor korte verblijven in de EU i worden vrijgesteld van de visumverplichting.

Met de nieuwe wetgeving kunnen Oekraïners die een biometrisch paspoort hebben, visumvrij de EU binnenkomen. Dit geldt enkel voor korte verblijven (maximum 90 dagen op een periode van 180 dagen) en kan zowel voor toerisme, familiebezoek en zakenreizen maar niet om te werken. De vrijstelling geldt voor alle EU-landen i (met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk) en IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

“Oekraïne voldoet aan alle criteria, de visumvereiste moet dus opgeheven worden.”, zei de rapporteur Mariya Gabriel (EPP, BG) tijdens het debat in de plenaire vergadering. Ze voegde eraan toe dat de visumvrijstelling "een sterke boodschap is dat Oekraïne een belangrijke partner is voor de EU in het 'Oostelijk Partnerschap i' (een samenwerkingsverband tussen de EU en Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Moldavië, Oekraïne en Wit-Rusland).

1.

Relevante EU dossiers