Europese Commissie geeft jongerenmobiliteit duwtje in de rug
Vandaag heeft de Europese Commissie i een initiatief in het kader van het Erasmus i+-programma bekendgemaakt waarmee zij de mobiliteit van jongeren tijdens hun studies verder wil steunen.
Vandaag heeft de Europese Commissie een initiatief in het kader van het Erasmus+-programma bekendgemaakt waarmee zij de mobiliteit van jongeren tijdens hun studies verder wil steunen: "Move2Learn, Learn2Move" (reizen om te leren, leren om te reizen). Minstens 5000 jonge Europeanen krijgen de kans om op duurzame wijze naar een ander EU-land te reizen, alleen of met hun klas. Het gaat om een eenmalig initiatief voor de 30e verjaardag van het Erasmusprogramma, dat beantwoordt aan twee kernprioriteiten van de Commissie: meer aandacht voor Europese jongeren en een betere, koolstofarme mobiliteit voor EU-burgers.
"Move2Learn, Learn2Move" is gebaseerd op een voorstel van het Europees Parlement i en wordt uitgevoerd via eTwinning, het grootste netwerk voor leerkrachten ter wereld. Als onderdeel van Erasmus+ biedt dit internetplatform leraren en leerlingen in heel Europa de kans om samen projecten te ontwikkelen.
Tibor Navracsics i, commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jongerenzaken en Sport: "Dit initiatief bouwt voort op het succes van eTwinning. Jongeren zullen persoonlijk kennis kunnen maken met de verschillende landen en culturen in Europa. Het is alweer een voorbeeld van het succes van Erasmus, dat zijn 30e verjaardag viert. Het project brengt mensen samen en geeft hen een idee van wat het is om Europeaan te zijn."
Violeta Bulc i, commissaris voor Vervoer: "Vervoer gaat niet zozeer over spoorlijnen, schepen of snelwegen. Het gaat over mensen. We willen jongeren de kans geven om Europa te ontdekken. We willen hen ook aanmoedigen om milieuvriendelijk te reizen. Daarom zullen we de projecten beoordelen op de CO²-uitstoot. Het stemt me gelukkig dat vervoersbedrijven actief aan het initiatief deelnemen."
Klassen met leerlingen van 16 jaar en ouder, die aangesloten zijn bij eTwinning, kunnen aan het initiatief deelnemen. Ze moeten aangeven of ze in aanmerking willen komen voor de gratis reistickets die worden toegekend aan de beste eTwinning-projecten in elk deelnemend land. Sociale inclusie is een belangrijk criterium voor de keuze van de beste projecten. De winnaars kunnen hun reis boeken tussen augustus 2017 en december 2018. De studenten zullen alleen of in klasverband reizen, afhankelijk van wat hun ouders en leraren beslissen.
Alle vervoerswijzen, -bedrijven en -lijnen komen in aanmerking. Bij de keuze moet wel rekening worden gehouden met duurzaamheid en het vertrek- en eindpunt van de reis. Sommige bedrijven steunen het initiatief door een speciale korting aan te bieden, zoals Aegean Airlines, Air Dolomiti, ALSA Grupo, Azores Airlines, Brussels Airlines, Comboios de Portugal, Croatia Airlines, Deutsche Bahn, Hahn Air, Iberia Express, Interrail, Luxair, Naviera Armas, Olibus, SNCF, Transferoviar Calatori, Trenitalia, Vueling en Westbahn.
De Commissie moedigt andere vervoerdersondernemingen aan om hetzelfde te doen.
Achtergrond
eTwinnig biedt schoolpersoneel (leerkrachten, directeuren, bibliothecarissen) een platform om te communiceren, samen te werken en projecten te ontwikkelen binnen een Europese leergemeenschap. Zo bevordert eTwinning de samenwerking tussen scholen en leerlingen, en krijgen leraren de kans om zich online gratis en continu bij te scholen. Meer dan 450 000 leraren hebben zich al aangesloten.
eTwinning is in 2005 opgestart als hoofdactiviteit van het eLearning-programma van de Europese Commissie en maakt sinds 2014 deel uit van Erasmus+, het Europees programma voor onderwijs, opleiding, jeugd en sport. Het wordt gesteund en beheerd door European Schoolnet, een internationaal partnerschap van dertig Europese ministeries van Onderwijs dat in heel Europa nieuwe leermethoden ontwikkelt voor scholen, leraren en leerlingen. Er zijn ook 37 nationale ondersteuningsdiensten voor eTwinning.
Meer informatie over "Move2Learn, Learn2Move":
Informatieblad: Move2Learn, Learn2Move-initiatief
IP/17/724
Contactpersoon voor de pers:
Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail |