Belarus: EU prolongs arms embargo and sanctions against 4 individuals for one year

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 27 februari 2017.

De Raad i heeft op 27 februari 2017 besloten de beperkende maatregelen tegen Belarus met een jaar te verlengen, tot en met 28 februari 2018. Deze maatregelen omvatten een wapenembargo, een bevriezing van tegoeden en een reisverbod voor vier personen die op de lijst zijn geplaatst in verband met de onopgeloste verdwijning van twee politici uit de oppositie, een zakenman en een journalist in 1999 en in 2000. De Raad liet wel een uitzondering op de beperkende maatregelen toe voor de uitvoer van biatlonapparatuur naar Belarus. Daarvoor zullen de bevoegde nationale autoriteiten per geval nog steeds een voorafgaande vergunning moeten verlenen.

Voor het toekomstige EU-beleid ten aanzien van Belarus blijft het van essentieel belang dat Belarus concrete stappen zet om de universele fundamentele vrijheden, de rechtsstaat en de mensenrechten te eerbiedigen, zoals in de conclusies van de Raad van 15 februari 2016 is vermeld.

De beperkende maatregelen tegen Belarus werden voor het eerst geïntroduceerd in 2004 naar aanleiding van de verdwijning van de 4 hierboven genoemde personen. Later nam de Raad verdere beperkende maatregelen tegen personen die betrokken waren bij de schending van internationale verkiezingsnormen en de internationale mensenrechtenwetgeving, alsmede bij het harde optreden tegen het maatschappelijk middenveld en de democratische oppositie. Het wapenembargo werd in 2011 ingevoerd. Op 15 februari 2016 besloot de Raad om de beperkende maatregelen tegen 170 personen en 4 bedrijven in te trekken, maar het wapenembargo en de sancties tegen de vier personen te handhaven. Daarbij wees de Raad op de door Belarus getroffen maatregelen die de betrekkingen tussen de EU en Belarus hebben verbeterd.

Factsheet - Relations between the EU and Belarus

×

Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Council conclusions on Belarus

Sancties tegen Belarus: EU schrapt 170 personen en 3 bedrijven van lijst; verlengt wapenembargo, 25 februari 2016

×

Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

EU-betrekkingen met Belarus (EDEO)

×

Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN