EU door WTO in gelijk gesteld in geschil over Russische douanetarieven voor lichte bedrijfsvoertuigen
De Russische antidumpingrechten die de uitvoer van lichte bedrijfsvoertuigen uit Italië en Duitsland belemmeren, zijn vandaag door een panel van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) illegaal verklaard.
Volgens het panel heeft Rusland een aantal WTO-regels geschonden toen het in 2013 antidumpingrechten van 23 % tot bijna 30 % instelde bij invoer van Italiaanse en Duitse voertuigen.
Dit is slechts één van de vele maatregelen die Rusland in de afgelopen jaren tegen invoer uit de EU heeft getroffen. In zijn conclusies wijst het panel Rusland erop dat het zijn internationale verplichtingen niet naast zich neer kan leggen.
"Ik ben blij dat de WTO zich zeer duidelijk heeft uitgesproken tegen een van de oneerlijke, protectionistische en concurrentieverstorende maatregelen die wij vandaag de dag in Rusland zien. De tarieven voor lichte bedrijfsvoertuigen zijn in strijd met de verbintenissen die Rusland ten tijde van zijn toetreding tot de WTO is aangegaan. Aan deze maatregelen moet nu een einde komen. Ik hoop dat Rusland zijn internationale verplichtingen nakomt en de uitspraak zonder dralen opvolgt", aldus EU-commissaris voor handel Cecilia Malmström i.
Het panel stelde de EU in alle procedurele kwesties in het gelijk en achtte de analyse naar aanleiding waarvan Rusland antidumpingrechten heeft ingesteld in meerdere opzichten problematisch. Door bepaalde binnenlandse producenten van de berekeningen uit te sluiten, hebben de Russische autoriteiten onrealistische cijfers ten grondslag gelegd aan hun analyse van de schade die de binnenlandse bedrijfstak zou lijden. Bij de beoordeling van de gevolgen van de beweerde dumping zijn de autoriteiten bovendien voorbijgegaan aan de overcapaciteit in de Russische sector van lichte bedrijfsvoertuigen, die toen zeven maal zoveel voertuigen produceerde als hij op de Russische markt verkocht.
De partijen hebben 60 dagen de tijd om de uitspraak aan te vechten. Gebeurt dit niet, dan wordt van Rusland verwacht dat het zijn antidumpingrechten op lichte bedrijfsvoertuigen uit de EU opheft.
Achtergrond
De antidumpingrechten op lichte bedrijfsvoertuigen die in mei 2013 zijn ingesteld, zijn van toepassing bij invoer uit Duitsland, Italië en Turkije.
Zij gelden voor lichte bedrijfsvoertuigen tussen 2,8 en 3,5 ton, die de carrosserie van een bestelwagen hebben en zijn voorzien van een dieselmotor met een cilinderinhoud van niet meer dan 3 000 cm3, en die bedoeld zijn om maximaal twee ton goederen of naast goederen ook personen te vervoeren.
De maatregelen werden ingesteld door de Euraziatische Economische Unie en gelden momenteel bij invoer in alle landen die daarbij zijn aangesloten, namelijk Armenië, Belarus, Kazachstan, Kirgizië en Rusland. Als zij worden afgeschaft, kan invoer uit de desbetreffende EU-lidstaten in één of meer landen van de Euraziatische Economische Unie plaatsvinden zonder dat antidumpingrechten worden geheven.
Deze zaak betreft specifiek Rusland, omdat dit land op het ogenblik dat de EU de kwestie in 2014 aan de WTO heeft voorgelegd, als enige lid van de Euraziatische Economische Unie aan de regels van de WTO gebonden was.
Daarnaast heeft de EU nog drie geschillenprocedures bij de WTO tegen Rusland gestart sinds dit land tot de WTO is toegetreden. Hierbij gaat het om een invoerverbod op varkens en varkensproducten, buitensporige tarieven voor de invoer van papier en andere producten, en een recyclingheffing voor auto's. Zowel in het geval van de buitensporige tarieven als in het geval van het invoerverbod voor varkensvlees heeft een WTO-panel in 2016 de Russische maatregelen in strijd met de WTO-regels geacht.
Voor meer informatie:
Verzoek van de EU om WTO-overleg
Verzoek van de EU om instelling van een WTO-panel
WTO-geschillenbeslechting in een notendop
WTO-zaak betreffende Russische antidumpingrechten op lichte bedrijfsvoertuigen uit Duitsland en Italië
IP/17/151
Contactpersoon voor de pers:
Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail |