Op de agenda: hier gaat het Parlement in 2017 aan werken

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 4 januari 2017, 10:00.

Van terrorismebestrijding tot de aanpak van de vluchtelingencrisis: de EP-leden i zullen de komende zes maanden met belangrijke uitdagingen te maken krijgen. Zij zullen zich ook buigen over kwesties als belastingontduiking en klimaatverandering. Lees verder voor een overzicht van de belangrijkste wetgevingsvoorstellen op de agenda.

Migratie

De leden zullen naar verwachting stemmen over de voorgestelde nieuwe Dublin-verordening i, die bepaalt welk land verantwoordelijk is voor de verwerking van een asielaanvraag. De Europese Commissie i stelt voor dat het noodmechanisme dat de lidstaten in staat stelt om tijdelijke grenscontroles opnieuw in te voeren, automatisch wordt geactiveerd bij een bepaald aantal asielzoekers.

Momenteel is echter het land waar de vluchtelingen in de EU i aankomen nog steeds verantwoordelijk voor de behandeling van hun asielaanvraag. De EP-leden willen dat de EU-landen i elkaars criteria en asielprocedures erkennen. Zij willen ook een bindend mechanisme om asielzoekers te verspreiden onder alle lidstaten om landen die te maken krijgen met grote aantallen asielzoekers, te ondersteunen.

Volg ons voor de laatste ontwikkelingen.

Belastingontduiking

In het late voorjaar zal de onderzoekscommissie die de onthullingen van belastingfraude in Panama onderzoekt naar verwachting zijn eindverslag publiceren. De commissie werd in juni 2016 opgericht om de aanpak van de Europese Commissie en de EU-landen wat betreft het witwassen van geld en belastingontduiking te beoordelen.

Volg ons dossier voor de laatste ontwikkelingen.

Terrorisme

Eind november bereikten het Parlement en de Raad i een voorlopig akkoord over de richtlijn voor terrorismebestrijding. De wetgeving zou de voorbereiding van terroristische daden in de hele EU strafbaar maken. Dit zijn onder andere activiteiten zoals reizen voor terroristische doeleinden, het faciliteren van dergelijke reizen, training voor terroristische handelingen of de financiering van één van deze voorbereidingen.

Zodra de EP-leden en de Raad het voorstel formeel hebben goedgekeurd, kan de richtlijn begin 2017 in werking treden.

Volg ons dossier voor de laatste ontwikkelingen.

Digitale interne markt

De leden zullen in januari over een ontwerpresolutie over de digitale interne markt stemmen. Deze omvat een oproep tot het einde geo-blocking om ervoor te zorgen dat consumenten in de hele EU dezelfde rechten genieten bij de online aankoop van producten en diensten in een andere lidstaat.

Het Parlement zal zich verder over copyright regels met betrekking tot online content buigen. Nieuwe regels zouden het makkelijker maken voor de omroepen om programma's online in andere EU-lidstaten uit te zenden, zodat Europeanen op reis kunnen blijven kijken naar hun favoriete programma’s. Daarnaast zullen websites waarop video’s te zien zijn, zoals Youtube en Facebook, verantwoordelijk worden om na te gaan dat het materiaal wat zij aanbieden, auteursrechtelijk beschermd is.

Volg ons dossier voor de laatste onderhandelingen.

Energie i- en klimaatverandering

Het grootste stuk wetgeving op gebied van klimaatverandering is de komende jaren waarschijnlijk de hervorming van het Europese emissiehandelssysteem. Het representeert ook de eerste concrete stappen van de EU om te voldoen aan de op de klimaattop overeengekomen limieten. Het kan helpen om de uitstoot te verminderen en bedrijven aan te moedigen over te schakelen naar duurzame of koolstofarme bronnen. Het zou ook helpen voorkomen dat bedrijven de productie naar landen met lagere milieunormen verplaatsen.

Afgelopen november heeft de Commissie de voorstellen voor Schone Energie voor alle Europeanen gelanceerd met als doel het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen in de EU met 40% tegen 2030. De plannen hebben betrekking op kwesties zoals energie-efficiëntie, duurzame energie, het ontwerp van de elektriciteitsmarkt, ecodesign, de veiligheid van de elektriciteitsvoorziening en bestuursregels voor de voorgenomen energie-unie. Het EP zal zich later dit jaar over de voorstellen buigen.

Volg onze dossiers voor klimaatverandering en de energie-unie.

REF. : 20161207STO54930

Bijgewerkt op: ( 21-12-2016 - 17:17)