Europese structuur- en investeringsfondsen leverden de Europese reële economie al 130 miljard euro op
De Commissie heeft voor het eerst een voortgangsverslag over de vijf structuur- en investeringsfondsen gepubliceerd. Uit het verslag blijkt een enorme versnelling van investeringen gedurende de laatste maanden; naar verwachting komt de uitvoering in 2017 op kruissnelheid.
Tegen het einde van 2015 hadden reeds 274 000 bedrijven steun ontvangen in het kader van de Europese structuur- en investeringsfondsen (ESI) 2014-2020; zo hadden 2,7 miljoen mensen reeds van deze hulp gebruikgemaakt bij hun zoektocht naar een baan of voor de ontwikkeling van vaardigheden, was de biodiversiteit van elf miljoen hectare landbouwgrond verbeterd, en zijn bijna een miljoen projecten geselecteerd voor EU-financiering, voor een totaalbedrag van bijna 60 miljard euro.
Dit bedrag is in negen maanden verdubbeld, en tegen het najaar van 2016 was bijna 130 miljard euro (20 % van de totale steun uit de ESI-fondsen) geïnvesteerd in kleine bedrijven, onderzoek, breedband, energie-efficiëntie en duizenden andere projecten die de prioriteiten van de EU-strategie voor groei en banen ondersteunen. In overeenstemming met de doelstellingen van het investeringsplan werd het doel om het gebruik van financiële instrumenten voor investeringen van de ESI-fondsen te verdubbelen bijna bereikt op het einde van 2015.
Jyrki Katainen i, vicevoorzitter van de Commissie en commissaris voor Banen, Groei, Investeringen en Concurrentievermogen, zei hierover: "In veel lidstaten zijn de ESI-fondsen een belangrijke bron van overheidsinvesteringen. Met hun klemtoon op de belangrijkste prioriteiten en hun prestatiegericht kader dragen zij aanzienlijk bij tot het bereiken van onze EU-brede doelstellingen inzake groei en banen."
Corina Crețu i, de commissaris voor Regionaal Beleid, zei hierover: "De cijfers spreken voor zich. Zij tonen aan dat wij, wat de uitvoering betreft, op het juiste spoor zitten, ook al is het kader voor de fondsen ambitieuzer geworden. Dit kader heeft reeds structurele hervormingen ondersteund en belemmeringen voor investeringen weggenomen. Dit is het moment om de door de EU gefinancierde projecten van start te laten gaan, en ik roep alle lidstaten dan ook op om de selectie en uitvoering verder te versnellen."
Terwijl de eerste projecten van start zijn gegaan, hebben de lidstaten de eerste twee jaar van de periode 2014-2020 gebruikt om de juiste voorwaarden te bepalen om kwaliteitsvolle en degelijke investeringen te waarborgen in overeenstemming met de nieuwe bepalingen van het gemeenschappelijke kader van het fonds.
Zij moesten bijvoorbeeld voorzien in investeringsstrategieën en de volledige naleving van de EU-normen over verschillende sectoren heen - vervoer, innovatie, digitale technologieën, afval- en waterbeheer… - waarborgen om een investeringsvriendelijk klimaat te bevorderen.
De voordelen van deze voorschriften gaan verder dan het domein van investeringen van de ESI-fondsen en hebben een positieve invloed op de levenskwaliteit in de EU. Italië heeft bijvoorbeeld in overeenstemming met de EU 2020-doelstellingen een nationale breedbandstrategie goedgekeurd, die erop is gericht de digitale kloof te verkleinen.
In overeenstemming met het initiatief "Een resultaatgerichte EU-begroting" zijn voor alle programma's van de ESI-fondsen tevens evaluatieplannen opgesteld om een duidelijker beeld te scheppen van de prestaties ervan over een bepaalde termijn.
Naast dit verslag lanceert de Commissie vandaag ook een bijgewerkte versie van het open gegevensplatform over het cohesiebeleid. Deze website vloeit voort uit het engagement van de Commissie inzake verantwoording en transparantie en wordt nu aangevuld met nieuwe onderdelen om de prestaties van de investeringen van de ESI-fondsen in de kijker te zetten en de verwezenlijking van de doelstellingen te meten.
Achtergrond
De totale steun uit de ESI-fondsen voor de periode 2014-2020, met inbegrip van nationale cofinanciering, vertegenwoordigt een investering van 638 miljard euro waarvan 181 miljard euro voor "slimme groei" bedoeld is, met investeringen in onderzoek en innovatie, digitale technologieën en rechtstreekse steun aan meer dan twee miljoen kleine bedrijven.
Dit verslag is het eerste in een reeks van jaarlijkse verslagen voor de EU-instellingen inzake de uitvoering van de 533 programma's van de ESI-fondsen. Deze balans wordt opgemaakt in de context van belangrijke vernieuwingen die in 2014 zijn doorgevoerd om de kwaliteit van de uitgaven te verhogen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om thematische concentratie, nieuwe voorafgaande voorwaarden voor investeringen en meer nadruk op resultaten en mechanismen voor prestatiemeting.
Meer informatie:
@CorinaCretuUE @mariannethyssen @PhilHoganEU @KarmenuVella
@EU_Regional @EU_Social @EU_Agri @EU_Mare
IP/16/4421
Contactpersoon voor de pers:
Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail |