Kefalogiannis over betrekkingen EU-Turkije: "We gaan een nieuwe fase in"
Ruim tien jaar na de start van de toetredingsonderhandelingen met Turkije, nam het EP op 24 november een resolutie aan waarin wordt opgeroepen tot opschorting van de onderhandelingen tot de Turkse regering haar onevenredige en repressieve reactie op de mislukte coup van juli heeft beëindigd. Ankara's antwoord was de dreiging duizenden migranten te laten passeren naar Europa. De Griek Manolis Kefalogiannis (EVP), hoofd van de EP-delegatie naar Turkije, zei: "We gaan een nieuwe fase in".
Kefalogiannis voegde daar echter aan toe: "De EU blijft Turkije ’s belangrijkste en betrouwbaarste partner."
Bevriezing van de toetredingsonderhandelingen
Sinds de mislukte militaire staatsgreep in juli 2016, zijn tienduizenden mensen, inclusief militairen, ambtenaren, docenten en decanen, officieren van justitie, journalisten en politici van de oppositie, ontslagen, geschorst, aangehouden of gearresteerd.
De EP-leden zijn bezorgd over het hardhandige optreden en de dreiging van de Turkse President Recep Tayyip Erdogan om de doodstraf opnieuw in te voeren.
Kefalogiannis: "Turkije moet stoppen met het tonen van een enorm democratisch tekort, vooral na de staatsgreep van 15 juli 2016 en stoppen met de overweging de doodstraf opnieuw in te voeren. Bovendien moet Turkije de EU-waarden en normen aannemen en het EU-acquis naleven en ophouden internationale verdragen te betwisten, zoals het Verdrag van Lausanne."
De EP-resolutie van 24 november pleit voor een tijdelijke bevriezing van de EU toetredingsonderhandelingen tot de "disproportioneel repressieve maatregelen zijn opgeheven". Het Nederlandse EP-lid Kati Piri i (S&D), verantwoordelijk voor het volgen van de toetredingsgesprekken, zei: "Ik hoop van harte dat dit een tijdelijke zaak is maar de sleutel ligt in handen van de Turkse overheid om de onderhandelingen verder te zetten."
De EP-leden hebben al eerder benadrukt dat de manier waarop Turkije de nasleep van de coup afhandelt, een cruciale test is voor de democratie in het land, vooral wat betreft het respecteren van de mensenrechten en de rechtsstaat. Ze hebben ook een resolutie aangenomen waarin er bij de autoriteiten op is aangedrongen de journalisten die worden vastgehouden zonder overtuigend bewijs van criminele activiteiten, vrij te laten.
Behoefte aan dialoog
"We moeten met elkaar in plaats van tegen elkaar praten", zei EP-voorzitter i Martin Schulz i tijdens een officieel bezoek aan Turkije in september. Echter, slechts twee maanden later werd een bezoek aan Turkije door een EP-delegatie uitgesteld als gevolg van "onenigheid met de Turkse autoriteiten over de indeling van de vergaderingen".
Dit gebeurde de dag nadat Turkse minister van EU-zaken, Ömer Çelik, het Europees Parlement i had bezocht. Schulz had hem verteld over "de bezwaren van de EU met betrekking tot de onevenredigheid van de reactie van de Turkse regering in de nasleep van de coup”.
Reactie Turkije: einde migratie-overeenkomst met EU
Turkije is met drie miljoen vluchtelingen de grootste gastheer van vluchtelingen ter wereld en is een doorvoerland voor Syrische, Afghaanse en Irakese vluchtelingen die proberen Europa te bereiken. Op 18 maart bereikten de EU-landen en Turkije overeenstemming over een plan om de illegale migratie vanuit Turkije naar de EU te beëindigen, ondanks kritiek van NGO's en sommige fracties die zich zorgen maakten over de link met visaliberalisering en toetredingsonderhandelingen, vragen over de behandeling van vluchtelingen en of het overeenkwam met het internationaal recht.
De overeenkomst heeft geleid tot een aanzienlijke vermindering van het aantal vluchtelingen uit Turkije. In 2015 kwamen 885.000 mensen via Turkije naar de EU. Van januari tot september 2016 waren dat er slechts 173.000.
Kefalogiannis zei daarover: "Voor de EU is de uitvoering van het migratie-akkoord van maart 2016 cruciaal."
Echter, volgend op de resolutie van het Parlement waarin wordt opgeroepen de toetredingsonderhandelingen op te schorten, dreigt Erdogan om de migranten opnieuw naar Europa te laten reizen. Dit is niet de eerste keer. In de zomer eiste Turkije dat de EU de visumbeperkingen voor burgers zou opheffen, iets wat de EU weigerde totdat volledig aan alle voorwaarden is voldaan.
Op woensdag 30 november is Ömer Çelik in Brussel voor een ontmoeting met Dimitris Avramopoulos, de EU-Commissaris verantwoordelijk voor migratie.
REF. : 20161128STO53408