Daders MH17 mogen straf nooit ontlopen

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, VoorNederland (VNL) i, gepubliceerd op woensdag 26 oktober 2016, 18:06.

Voorzitter, “tot nu toe stelt Den Haag zich zwak en bangig op.” Dat stelde diplomatiek expert Robert van de Roer in de Telegraaf over de kabinetsrol in de nasleep van de aanslag op de MH17. Hij had volkomen gelijk. De Nederlandse strategie is krachteloos en heeft tot helemaal niets geleid. Het kabinet is niet bereid om op diplomatiek niveau met de vuist op tafel te slaan.

Voorzitter, nadat het JIT de Russische betrokkenheid aantoonde, had het kabinet de Russische ambassadeur moeten uitwijzen en moeten inzetten op zwaardere economische sancties. Maar er gebeurde vrijwel niets. En de Russen schoffeerden de nabestaanden door twijfel te zaaien over het onderzoek, desinformatie te geven en het bewijsmateriaal te vervalsen.

Ook Oekraïne gaat natuurlijk niet vrijuit. Zij hield het eigen luchtruim boven het gevaarlijke oosten van het land gewoon open. Waarom besteedt het JIT-onderzoek hier geen aandacht aan? Kan de minister van Veiligheid en Justitie hier eens op ingaan.

Ook over de radarbeelden wierp Oekraïne de afgelopen jaren vele rookgordijnen op. Van president Poroshenko, die een schandalige koppeling maakt tussen de MH17 en het referendum, moet het kabinet veel harder afstand nemen. Maar premier Rutte durft internationaal nooit zijn tanden te laten zien.

Voorzitter, wij vinden dat Nederland tot het uiterste moet gaan om de daders te bestraffen. Zij mogen hun straf nooit ontlopen. De Australische regering zei dat de namen voor het einde van het jaar bekend zullen worden gemaakt. Ik hoor hierover graag een bevestiging van het kabinet.

Dank u wel.