Europese Rekenkamer keurt EU-rekeningen voor negende keer op rij goed

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 13 oktober 2016.

De Europese Rekenkamer i heeft de jaarrekeningen van de EU i goedgekeurd, nu al voor het negende opeenvolgende jaar. Volgens de Rekenkamer is de foutenmarge in de betalingen, vooral op het gebied van het cohesiebeleid en de landbouw, opnieuw gedaald, van 4,4% in 2014 tot 3,8% in 2015.

In de onderzochte ontvangsten werden geen fouten aangetroffen. Voor de administratieve uitgaven was de foutenmarge opnieuw het kleinst.

Commissaris Kristalina Georgieva i, bevoegd voor begroting en personeelszaken, verklaarde: De EU-begroting draait om resultaten voor de bevolking en ik ben blij dat er opnieuw vooruitgang is geboekt, zoals blijkt uit het verslag van de Rekenkamer. Het geld komt nog beter terecht waar het nodig is, en het wordt bovendien efficiënter beheerd. Zo moet het. Het EU-geld is van de burgers, en we zijn het hun verschuldigd om elke euro goed en volgens de regels te besteden.

Stimulansen voor de lidstaten om hun EU-uitgaven beter te controleren

Tachtig procent van het EU-geld wordt door de lidstaten uitgegeven, en daarom stimuleert de Commissie hen om hun beheers- en controlesystemen te blijven verbeteren. Het doel is dat zij onregelmatigheden zo vroeg mogelijk opsporen, melden en corrigeren. Doen ze dat niet, dan kunnen ze geld waar ze nog recht op hebben, kwijtraken. De Commissie helpt hen op allerlei manieren, onder andere door goede methoden te delen, adviezen te geven en opleidingen te organiseren voor nationale instanties in het veld die EU-geld in beheer hebben.

Blijvende aandacht voor prestaties

De Commissie heeft nog meer maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat elke euro uit de EU-begroting goed besteed wordt. In 2015 kwam ze met het initiatief "Een resultaatgerichte EU-begroting" om te zorgen dat de EU-middelen ten goede komen aan de burger en dat alle projecten met EU-financiering duidelijke voordelen en een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden. Uiteindelijk willen we met het EU-geld groei, banen en concurrentievermogen stimuleren en snel inspelen op nieuwe problemen en noodsituaties. In 2015 is ook een webportaal gelanceerd waar iedereen kan zien wat er met de EU-begroting is bereikt: EU Results.

Niet correct besteed? Teruggevorderd!

Als de Commissie onregelmatigheden bij de besteding van EU-geld ontdekt, dan probeert ze het geld terug te krijgen. Ieder jaar vordert zij ongeveer 3 miljard euro terug. Met nog enkele vorderingen in het verschiet schat de Commissie dat het resterende risico voor het boekjaar 2015 in totaal 0,8 tot 1,3% van de betalingen betreft.

Minder fouten door eenvoudiger regels

In september 2016 heeft de Commissie haar tussentijdse evaluatie van het meerjarig financieel kader (2014-2020) gepresenteerd. De evaluatie ging vergezeld van een ambitieus voorstel om de financiële regels te vereenvoudigen. Eenvoudigere regels verkleinen de kans op fouten en maken de EU-uitgaven efficiënter.

Meer informatie

De goedkeuring van de rekeningen van 2015 door de Rekenkamer luidt de jaarlijkse “kwijtingsprocedure” in. Voor die procedure heeft de Commissie in juli 2016 verslagen opgesteld over de ontvangsten en uitgaven, het beheer en de resultaten van de EU in 2015. Uit dat geïntegreerde pakket financiële verslaglegging bleek dat de EU-begroting goed aansluit bij de prioriteiten van de Commissie en goed wordt uitgevoerd.

Tussentijdse evaluatie/herziening van het meerjarig financieel kader (2014-2020)

IP/16/3343

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail