Stop de hetze tegen Zwarte Piet

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op maandag 26 september 2016.

Vragen van de Leden Van Klaveren en Bontes (VNL) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de minister van Binnenlandse Zaken over lespakketten over Zwarte Piet.

  • 1. 
    Bent u bekend met het bericht ‘Anti-Zwarte Piet indoctrinatie van schoolkinderen’*?
  • 2. 
    Hoe oordeelt u over het feit dat er vanuit een gemeentelijke overheid omstreden lespakketten worden verspreid op basisscholen over de Zwarte Piet-figuur?
  • 3. 
    Bent u, in navolging van onze fractie, van mening dat het feit dat de figuur Zwarte Piet wordt verklaard vanuit het slavernijverleden politiek-correct gebeuzel is en geen recht doet aan de werkelijkheid? Zo neen, waarom niet? Graag een inhoudelijke reactie.
  • 4. 
    Ziet u in hoe kwalijk de karikaturenquiz is, die onderdeel uitmaakt van het pakket, met vraag-antwoord-combinaties als “Willen de mensen die Zwarte Piet spelen, echte zwarte mensen plagen’. Goede antwoord: meestal niet”? Graag een toelichting op dit racistische element van het pakket.
  • 5. 
    Denkt u niet dat het verstandiger is dat de mensen die problemen hebben met de Zwarte Piet-figuur zich verdiepen in de materie, onder andere door de documentaire ‘Zwarte Piet, Racisme of Folklore?’ van Arnold-Jan Scheer eens te bekijken? Zo neen, waarom niet?
  • 6. 
    In hoeverre deelt u onze visie dat Nederlandse tradities en folklore nooit mogen worden opgegeven voor multiculti-geneuzel?
  • 7. 
    Bent u bereid de burgemeester van Maassluis op te roepen om af te zien van het onzinnige voornemen om de lespakketten onder basisscholen te verspreiden? Zo neen, waarom niet?

*http://www.ad.nl/dossier-rotterdam/anti-zwarte-piet-indoctrinatie-van-schoolkinderen~abbd8b55/