Vandaag 40 jaar geleden: ondertekening van akte voor rechtstreekse Europese verkiezingen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 20 september 2016, 15:50.

In de loop van zijn bestaan is het Europees Parlement i getransformeerd van een Vergadering met beperkte bevoegdheden tot een besluitvormend orgaan dat direct het EU i-beleid vormgeeft. Dit was een lange weg en één van de mijlpalen was 20 september 1976, toen de ministers de akte tekenden voor het toestaan van rechtstreekse Europese verkiezingen. Deze werden ongeveer drie jaar later gehouden en gaven een nieuwe democratische legitimiteit aan het Parelment.

De akte betreffende de verkiezing van de vertegenwoordigers in de Vergadering door middel van rechtstreekse algemene verkiezingen, werd in Brussel ondertekend door de vertegenwoordigers van de toenmalige negen lidstaten van de Europese Gemeenschappen.De akte volgde nauw de tekst van een ontwerpverdrag dat in 1975 door het Europees Parlement was opgesteld.

Het Verdrag van Parijs uit 1952 voorzag de mogelijkheid van het houden van rechtstreekse verkiezingen voor de Vergadering maar destijds gaven de lidstaten er de voorkeur aan om vertegenwoordigers van hun nationale parlementen aan te wijzen.

Georges Spénale, destijds Voorzitter van het Europees Parlement, vertelde de ministers bij de ondertekening: "We zijn ons er goed van bewust dat in het Europa van vandaag er veel zaken zijn die oneindig veel urgenter lijken dan een institutioneel probleem. We weten heel goed dat we worden omringd door inflatie, werkloosheid, de monetaire wanorde ... Deze datum van 20 september markeert een belangrijke datum voor de Gemeenschappen, de dag waarop de weg is geopend naar het Europa van de burgers, naast het Europa van de Staten."

REF. : 20160916STO43170

Bijgewerkt op: ( 20-09-2016 - 15:57)