VNL: Breek de lange arm van Erdogan

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op dinsdag 13 september 2016.

Voorzitter, de geschiedenis leert ons dat aan dictators nimmer moet worden toegegeven. Geen millimeter. Democratieën moeten in zulke gevallen juist kracht tonen. Maar uit de kabinetsreactie op het Turkse optreden spreekt geen kracht, maar totale zwakte.

De Nederlandse reactie op zowel de zuiveringen in Turkije als de Turkse inmenging in ons eigen land is lachwekkend.

Premier Rutte zei tijdens de wekelijkse persconferentie zelfs dat hij hiervoor geen aanwijzingen had. Een verhaal dat helemaal niemand serieus neemt. Denk aan de brief van de Turkse consul aan burgemeester Aboutaleb, de kliklijnen of de Nederlandse terreurlijst die is gepubliceerd door het Turkse staatspersbureau.

Voorzitter, er is helemaal geen scherpe Nederlandse veroordeling. Er is niets.

Er gebeurt niets. Premier Rutte heeft zich met de migratiedeal volledig afhankelijk gemaakt van Erdogan. De Turken kunnen ons chanteren en intimideren. Het kabinet laat zich als een kleine jongen wegzetten.

We moeten kracht tonen. Breek de lange arm van Erdogan. Doe het volgende:

Knikker de Turkse ambassadeur ons land uit;

Geen visumvrij reizen en nooit Turkse toetreding tot de EU;

Stel economische sancties in tegen Turkije;

Vind binnen de NAVO bondgenoten om Turkije eruit te bonjouren;

En 5. Stop eindelijk de invloed van de Turkse staat in ons land.

Verbied de financiering van Diyanet-moskeeën door Turkije;

Want, Voorzitter, duizenden Nederturken zijn niet loyaal aan Nederland, maar aan Erdogan. We zagen het toen zij de Erasmusbrug in Rotterdam volledig annexeerden. Het leek wel een bezettingsmacht. Wij zeggen tegen hen: lever je Nederlandse paspoort in en ga lekker terug naar Turkije.

We hoeven jullie nooit meer te zien.

Dank u wel.