Naar een beter Europa: fractieleiders over hun verwachtingen voor het debat over de Staat van de EU

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 9 september 2016, 17:10.

Van Brexit en de economie, tot de migratiecrisis en terrorismedreiging: Europa wordt geconfronteerd met veel uitdagingen. Het jaarlijkse Staat van de EU-debat op 14 september is een kans voor de leden om de richting voor de EU te bespreken met Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker i.

De toespraak over de Staat van de Europese Unie vindt sinds 2010 ieder jaar plaats tijdens de eerste plenaire vergadering van september. De voorzitter van de Europese Commissie i geeft in zijn toespraak een evaluatie van het afgelopen jaar en de prioriteiten voor het komende jaar. De toespraak wordt gevolgd door een debat. Wij vroegen de fractieleiders naar hun verwachtingen.

Manfred Weber i (EVP i): "De Europeanen verwachten dat Europa tot concrete resultaten komt voor zaken die het belangrijkste zijn: hun veiligheid, hun economische situatie, de toekomst van hun kinderen. Europa en de lidstaten moeten resultaten boeken in de strijd tegen het terrorisme, het oplossen van de vluchtelingencrisis en zorgen voor meer banen en groei. Het moet haar stem laten horen in de wereld. De Europese Commissie en het Europees Parlement i nemen deze rol serieus. Nationale overheden moeten dit ook begrijpen. Het is nu of nooit."

Gianni Pittella i (S&D i): "Er is al veel gedaan, maar er moet meer worden uitgevoerd. De S&D-Fractie verzoekt de Commissie om de beleggingsstrategie te versterken, waarbij er flexibiliteit in EU-wetgeving komt. Het vluchtelingenplan en hervestigingssysteem moeten worden uitgevoerd en gevolgd door gemeenschappelijke maatregelen inzake veiligheid. We willen een ethische economie met strengere maatregelen tegen belastingontduiking en belangenconflicten. Als de EU niet aan de verwachtingen van de burgers kan voldoen, dreigt zij te desintegreren."

Syed Kamall i (ECR i): "Terwijl anderen vragen om "meer Europa" of "Nee Europa", is de ECR de enige fractie die oproept tot een "Beter Europa" op basis van decentralisatie, eerlijkheid, diversiteit en respect voor alle lidstaten. Deze principes zijn verwaarloosd, wat leidt tot meer scepsis. De EU is te groot om verder te centraliseren en te harmoniseren. Mensen willen oplossingen voor uitdagingen, zoals veiligheid, maar geen nieuwe EU-bevoegdheden i en agentschappen. Laten we vragen hoe we beter kunnen samenwerken, niet hoe we het Europese project vooruit kunnen helpen."

Gabriele Zimmer i (GUE / NGL i): "Eén ding was duidelijk na het Brexit- referendum: de EU kan niet op deze manier doorgaan. Zonder fundamentele veranderingen zal dit unieke project mislukken. De EU is verwoest door zoveel crises en het vertrouwen van burgers in haar instellingen is in een vrije val geraakt. De Presidenten Juncker en Tusk moeten antwoord geven op deze monumentale uitdagingen. Alleen maar "business as usual" is niet langer een optie. Als onze leiders er niet in slagen om de werkloosheid en sociale ongelijkheid aan te pakken, gemeenschappelijke oplossingen voor de migratiecrisis te vinden en geen veilige toekomst voor onze jongeren kunnen verzekeren, dan zal de EU wegkwijnen - en daarmee haar legitimiteit."

Rebecca Harms i (Groenen/EVA i): "Het vertrouwen van de Europese burgers is een voorwaarde voor de stabiliteit van de EU. Hoe kunnen we dit herwinnen? Door de EU te verdedigen als het antwoord op het gevaar van nationalisme en door de twijfels van de burgers serieus te nemen. We moeten ons beleid inzake de bescherming en de toelating van vluchtelingen, de strijd tegen de redenen voor mensen op de vlucht en over de samenwerking voor de veiligheid in Europa in een gecombineerde manier vorm geven. Het versnellen van de transformatie naar een groene economie zal ons toelaten om nieuwe levenskansen voor jonge Europeanen te creëren en om de groeiende kloof tussen stedelijke en landelijke gebieden aan te pakken. De zaak Apple heeft aangetoond dat de EU in Europa fiscale rechtvaardigheid kan leveren."

David Borrelli i (EFDD): "Terrorisme, Brexit, migratiecrisis, werkloosheid, TTIP. Alles waar we over spraken in 2016 zal opnieuw in 2017 worden besproken. Toch zou ik graag van Juncker willen horen dat wij kunnen praten over hoe het van invloed is op de inwoners van Treviso, Scandicci, Buonabitacolo, Taranto: voor de gewone man. De volkeren van Europa dit pad samen hebben gelopen ondanks twee wereldoorlogen, niet vanwege de grote uitdagingen waarmee zij werden geconfronteerd of omdat ze grote projecten hadden maar omdat ze in hun vertegenwoordigers geloofden. Daarom is het nu tijd om te praten over vertrouwen en hoop."

Nigel Farage (EFDD): "Ik zei vorig jaar dat de EU zich in een staat van verdeeldheid bevond en dat was inderdaad het geval. Echter, weinigen konden de verpletterende klappen voorzien die zij in de afgelopen 12 maanden heeft ontvangen. Er is de voortdurende migratiecrisis, een ramp die de EU op haar grondvesten heeft doen schudden en in deze periode stemden de Nederlanders “Nee” en er was natuurlijk de Brexit. De EU is onwetend al eerder door moeilijke tijden heen gestrompeld, getroost door de eigen domheid of arrogantie maar dit is een crisis die niet snel weg zal gaan."

Marcel de Graaff (ENF): "Deze Europese Commissie heeft bewezen niet in staat te zijn om de grote crises die de Europese Unie hebben geraakt, op te lossen. Daardoor heeft het Verenigd Koninkrijk de EU al verlaten. Welke landen zullen volgen? De Europese Unie is niet in staat tot fundamentele verandering in de richting van nationale soevereiniteit. Daarom moet deze EU worden opgeheven en plaatsmaken voor een gemeenschap van nationale staten die samenwerken op een win-win basis. Juncker is niet de juiste persoon om de Unie naar deze doelstellingen te begeleiden en moet aftreden."

Marine Le Pen i (ENF): "De Europese Unie is synoniem voor de crisis: economische, sociale en monetaire zaken, massa-immigratie, terrorisme met dure bureaus die niet in staat zijn om iets te bereiken. Niets heeft gefunctioneerd - of nauwelijks - en meer federalisme, waar de pro-Europeanen voor pleiten, zal de situatie alleen maar erger maken. Naast het herstel van zijn soevereiniteit, moet Frankrijk het voorbeeld geven van een andere manier voor de bevolking en voor een Europa van vrijheden."

Debat over de Staat van de Unie volgen

Het dashboard bevat live streaming evenals achtergrondinformatie, profielen van de belangrijkste sprekers en fracties, foto's, relevante tweets, video's en nog veel meer.

Onze Storify verslaggeving zal u live updates, met inbegrip van citaten, foto's en video's tijdens het debat brengen.

Op dinsdag 13 september geeft Voorzitter Schulz een live en interactief video-interview op de Facebook-pagina van het Parlement. Het debat over de Staat van de EU wordt ook live worden gestreamd op Facebook op 14 september.

Zoek uit wat de leden te zeggen hebben over de staat van de EU op de sociale media met behulp van de EP Newshub..

Daarnaast kunt u live updates te krijgen in uw eigen taal via ons Twitter account. Tijdens het debat wordt een video citaat van elke politieke leider getweet. Na het debat worden de beste tweets samengevoegd in een Twitter Moment. U kunt ook deelnemen aan de online discussie met de hashtag #SOTEU.

REF. : 20160905STO41313