EU-Turkije: het is tijd voor meer dialoog en samenwerking

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 2 september 2016, 13:00.

Een couppoging, aanslagen, oorlog bij de grens en drie miljoen vluchtelingen... Turkije wordt geconfronteerd met moeilijke tijden en de relatie met de EU i staat onder druk. Ankara heeft de EU beschuldigd de poging tot staatsgreep niet genoeg te veroordelen, wil opheffing van de visumplicht en dreigt het vluchtelingenakkoord stop te zetten. De EU wil dat aan de voorwaarden voor opheffing van de visumplicht wordt voldaan en is bezorgd over de rechtsstaat en de wens de doodstraf terug in te voeren.

"Het Europees Parlement i blijft een toegewijde supporter bij de bevordering en verdieping van de betrekkingen tussen de EU en Turkije," zei EP-Voorzitter Martin Schulz i na zijn officiële bezoek op donderdag 1 september aan Turkije waar hij ontmoetingen had met president Erdogan i, premier Binali Yıldırım, minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu en de voorzitter van de Grote Nationale Assemblee (het Parlement) van Turkije, İsmail Kahraman.

Schulz bracht het officiële bezoek aan Turkije "om hulde te brengen aan alle Turkse burgers die moedig de straat opgingen om de democratie in het land te verdedigen" en "om de politieke dialoog weer op het juiste spoor te brengen (...) we moeten met elkaar, in plaats van tegen elkaar praten".

"In wezen waren wij het grotendeels eens over de noodzaak onze verschillende standpunten openlijk te bespreken om gemeenschappelijke standpunten van deze open dialoog te ontwikkelen, die ons weer dichter bij elkaar kunnen brengen," zei hij na afloop in een persconferentie.

Turkse reactie op mislukte coup een cruciale test voor de democratie

Op dinsdag 30 augustus bespraken de leden de resultaten van de onderzoeksmissie van het EP naar Ankara van 23-25 augustus in een vergadering van de commissie Buitenlandse zaken.

De leden toonden zich bezorgd over de reactie van de Turkse regering op de poging tot staatsgreep. Duizenden mensen - met inbegrip van militairen, rechters en journalisten - zijn aangehouden voor verhoor en/of zijn ontslagen. Elmar Brok i (EVP i, DE) en voorzitter van de commissie Buitenlandse zaken herinnerde eraan dat "zelfs vóór de staatsgreep in Turkije, de ontwikkelingen ten aanzien van de vrijheid van meningsuiting niet aanvaardbaar waren en Turkije verder van de EU verwijderden".

De leden, onder wie de rapporteur Kati Piri, (S&D i, NL) waren het erover eens dat de "poging tot staatsgreep een aanval was op de Turkse democratie”. Ze benadrukten echter dat de manier waarop het land de nasleep van de staatsgreep afhandelt, een cruciale test vormt voor de democratie in het land, in het bijzonder als het gaat om de eerbiediging van de mensenrechten en de rechtsstaat.

De leden lieten verder weten dat Turkije aan alle criteria moet voldoen om de visumplicht op te kunnen heffen.

REF. : 20160901STO40926