Oekraïne-referendum: Rutte minacht de kiezer
Voorzitter, het komt niet vaak voor, maar ik begin met een compliment. Onder het EU-voorzitterschap van premier Rutte zijn prima resultaten geboekt. Zo stemde 61% van de Nederlanders tegen het verdrag met Oekraïne en herwon Groot-Brittannië haar onafhankelijkheid. Geweldig!
Ondanks de bangmakerij, ondanks alle dreigementen, zien we nu al de economische voordelen van Brexit. Landen als de VS, Canada, India, Australië en Mexico staan te popelen om nieuwe handelsverdragen te sluiten. En ook de Britse beurs heeft zich volledig hersteld.
Kortom: de angstzaaiende EU-elites staan gigantisch voor paal. En dat is heel mooi om te zien. Voorzitter, al drie maanden horen we over de uitslag van het Oekraïne-referendum helemaal niets. Het gaat volgens premier Rutte zelfs nog maanden duren. De totale minachting voor de Nederlandse kiezer.
Terwijl het allemaal zo simpel is. Nee is Nee. Het hele verdrag moet van tafel. Geen onderhandelingen over een compromis in Brusselse achterkamertjes. Gewoon luisteren naar de kiezer en het verdrag niet ratificeren.
Desondanks, Voorzitter, lijkt het er steeds sterker op dat de premier de uitkomst van het referendum zal negeren. Klopt het dat hij het verdrag ongewijzigd wil ondertekenen onder voorwaarde van een aparte juridisch bindende verklaring?
Zo ja, dan leidt dit maar tot één rechtvaardige conclusie: het opzeggen van het vertrouwen in deze premier. Burgers verdienen een minister-president die uitslagen van referenda gewoon opvolgt.
De eurofielen hebben lak aan de democratie. Ook na het Britse NEE, denderen zij maar door. In een week tijd:
Kreeg Brussel meer macht over de Nederlandse pensioenen.
Werd een nieuw hoofdstuk geopend voor Turkse toetreding.
En presenteerde de EU plannen voor een eigen militaire macht.
Voorzitter, de Europese Unie is totaal de weg kwijt. En daarom moeten we net als de Britten uittreden. Mijn fractie heeft al een wetsvoorstel ingediend voor een NExit-referendum. Vaarwel EU, welkom rest van de wereld. Naar nieuwe economische samenwerking met landen waar de handel wél groeit.
We leven in historische tijden. De EU-zeepbel spat op korte termijn uit elkaar. Wij zetten de champagne alvast koud.
Dank u wel.