Nexit en dan terug naar de EEG

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op maandag 27 juni 2016.

Voorzitter, 23 juni 2016. B-day, Brexit-day. Een historische dag waarover men nog decennia zal spreken.

Wij feliciteren de Britse bevolking van harte met hun keuze voor vrijheid en onafhankelijkheid. Een geweldige overwinning van de optimistische en hoopvolle burger op de ondemocratische en angst-zaaiende Europese Unie.

Zoals Nigel Farage al zei op het VNL-congres eerder dit jaar: Er komt een Brexit en het zal het begin zijn van de ontmanteling van de EU.

En dat is ook geweldig nieuws voor de Nederlandse bevolking. Voor iedereen die klaar is met de open grenzen en het buigen voor Brussel. Voor iedereen die snakt naar het herstel van soevereiniteit en zelf over de toekomst wil beslissen.

Voorzitter, goed voorbeeld doet goed volgen. We moeten net als de Britten uit de EU treden. Terug naar de basis, terug naar de EEG. Naar soevereine landen die handel met elkaar drijven zonder bemoeienis van ongekozen eurocraten.

En dat is na een vertrek uitstekend mogelijk. Zo blijken de opgeworpen dreigementen van de EU-elite al vier dagen na het Britse referendum volledig vals.

De VS en Canada willen koste wat kost hun goede handelsrelaties met de Britten handhaven en staan te popelen om nieuwe handelsverdragen te sluiten.

Voorzitter, onze bevolking heeft nog nooit de mogelijkheid gehad om zich over het EU-lidmaatschap uit te kunnen spreken. En ondanks dat deze premier zegt dat hiervoor geen belangstelling is, blijkt uit peilingen dat ongeveer de helft van de Nederlanders groot voorstander is van een Nexit-referendum.

De eurocrisis, de asielcrisis, het ondemocratische gehalte van de EU, de open grenzen van Schengen en de ongebreidelde immigratie van de afgelopen decennia.

Het zijn onderwerpen waarover verstrekkende besluiten zijn genomen zonder dat de bevolking iets werd gevraagd. Totaal absurd in een Westerse democratie.

Het democratisch draagvlak voor de EU moet ook in Nederland worden gepeild. Daarom heeft mijn fractie, als enige, een wetsvoorstel ingediend om een referendum mogelijk te maken. Wat ons betreft wordt daar nog dit jaar in deze plenaire zaal over gesproken.

Voorzitter, de eurocraten zijn in totale paniek. En dat is prachtig om te zien. Maar het leidt tegelijkertijd tot onrechtvaardigheid.

Men wil na het Britse referendum dat de Britten er zo snel mogelijk uit gaan. Maar ons NEE over Oekraïne van 6 april wordt op tot vandaag genegeerd. Het is een beschamende vertoning.

Nederland verdient een premier die uitslagen van referenda gewoon opvolgt. Een minister-president die de Britten feliciteert met hun keuze voor vrijheid en soevereiniteit in plaats van deze afdoet als teleurstellend. Kortom: geen arrogante premier, maar een dienende premier. In dienst van de burgers en niet van de EU-elites.

Voorzitter, de Britse premier Cameron zal dit jaar nog aftreden. Hopelijk is Nederland volgend jaar verlost van premier Rutte.

Dank u wel