VNL: bestrijd Marokkaanse straatterreur

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op dinsdag 28 juni 2016.

Voorzitter, we zeggen het bijna iedere week. De veiligheid in ons land is bij dit kabinet niet in goede handen. Terwijl er grote gaten in de begroting zitten en de reorganisatie nog eens honderden miljoenen extra gaat kosten, snijdt het kabinet verder in de politie. Zo moet de korpschef opnieuw 50 miljoen euro aan bezuinigingen vinden. Het is zowel beschamend als onverantwoordelijk.

De politie loopt op zijn laatste benen. De organisatie is stuurloos en het cynisme onder agenten groeit met de dag. Het ziekteverzuim stijgt verder en verder. Talentvolle politiemensen zijn zo teleurgesteld dat zij ontslag nemen. En de capaciteitsproblemen blijven ongekend groot, waardoor potentiële terroristen door een gebrek aan screening ongezien mee kunnen reizen in de asielinstroom.

Voorzitter, ook Marokkaans straattuig heeft vrij spel. Van Ede tot Almere en van Gouda tot Amsterdam, overal in Nederland worden auto’s in de fik gestoken en wordt het openbaar vervoer geterroriseerd. Deze VVD-minister hoor je er niet over. Maar hij onderneemt wél actie in de onzinnige discussie over etnisch profileren. Het is totaal absurd.

Het roer moet echt om. Wij stellen het volgende voor:

Investeer ruim 1 miljard extra in onze politie. Veiligheid, dé kerntaak van de overheid, mag niet langer worden verwaarloosd.

Stop met de huidige verstikkende en dure reorganisatie en ga alleen door op drie quick wins, te weten inkoop, ICT en werkprocessen.

Treed keihard op tegen Marokkaanse straatterroristen en maak de bestrijding hiervan een landelijke topprioriteit.

Voorzitter, de politie moet zijn slagkracht en geloofwaardigheid terugkrijgen. Maak ons land weer veilig. De Nederlanders hebben er recht op.

Dank u wel.