Raad neemt mandaten aan voor EU-luchtvaartverdragen

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op donderdag 9 juni 2016, 12:22.

Op 7 juni 2016 heeft de Raad i mandaten aangenomen waarmee de Europese Commissie i de onderhandelingen kan openen over allesomvattende luchtvaartverdragen met vier belangrijke partners: de Associatie van Zuidoost-Aziatische staten (ASEAN), Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Turkije.

Eerste verdrag

Het verdrag met ASEAN zal het eerste luchtvaartverdrag op blok-tot-blokbasis worden dat de EU i sluit. De VAE, Qatar en Turkije behoren tot de meest dynamische en snelstgroeiende luchtvaartmarkten. Alle verdragen zijn gericht op ontwikkeling en groei van de markt op basis van gemeenschappelijke regels en transparantie.

Leiderschap

Minister i Schultz van Haegen i van Infrastructuur en Milieu trad op als voorzitter van de vergadering en verklaarde: ‘Europa toont leiderschap met zijn externe luchtvaartbeleid met een evenwichtige benadering waarbij markten worden ontsloten op basis van eerlijke en transparante marktvoorwaarden.’

Nieuwe zakelijke kansen creëren

Het doel van de allesomvattende EU-verdragen voor de luchtvaart is nieuwe zakelijke kansen creëren, de toegang tot de markt verbeteren en eerlijke concurrentie waarborgen onder transparante marktvoorwaarden. Daarnaast wil de EU de internationale verbinding van Europa vergroten en een hoog kwaliteitsniveau voor de passagiers waarborgen. Luchtvaartmaatschappijen, luchthavens en passagiers profiteren van de betere samenwerking op het gebied van regelgeving, de veiligheid en beveiliging van de luchtvaart en economische regulering. De Commissie zal de onderhandelingen gaan voeren namens de EU-lidstaten i.