Zes jaar VVD op Justitie: totale chaos

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op woensdag 8 juni 2016.

Voorzitter, we zeiden het al vanaf het begin. De nasleep van de Teevendeal was één grote doofpot. Hoge ambtenaren bedrogen de boel en de Kamer werd glashard voorgelogen. De waarheid moest koste wat kost geheim worden gehouden.

Ook na het tweede rapport Oosting blijven cruciale vragen onbeantwoord. Hoofdrolspelers kampten met acuut en onverklaarbaar geheugenverlies. Niet voor niets pleitte mijn fractie eerder al voor een parlementair onderzoek. Maar de meeste partijen steunden ons niet. Een gemiste kans.

Voorzitter, twee VVD-bewindspersonen en één Kamervoorzitter struikelden al over dit dossier. Ook blijkt de rol van Ard van der Steur veel groter dan gedacht. Als Kamerlid herschreef hij de kabinetsbrief en streepte daarbij cruciale informatie weg. Hij vond het ‘teveel van het goede’ om alles in het werk te stellen om de waarheid over het bonnetje naar boven te halen.

Het is allemaal een Kamerlid onwaardig. En als minister deed Van der Steur het net zo slecht. Zo gaf hij hier in de plenaire zaal op een beschamende wijze zijn ICT’ers de schuld. Hoe kan deze minister na al zijn blunders en excuses nog geloofwaardig voor vernieuwing zorgen op het departement? Graag een reactie.

Ook de positie van premier Rutte blijft erg onduidelijk. Welke rol speelde hij bij het schrappen van het onafhankelijk onderzoek van de Rekenkamer? Zijn bemoeienis staat toch echt zwart op wit in een email. Wat klopt er hier niet? Graag een reactie.

Maar, Voorzitter, het ergste aan deze enorme bende is misschien wel dat de liegende ambtelijke top niet is ontslagen, maar juist is beloond. Beloond met mooie nieuwe baantjes. Met dank aan de VVD. Geen Nederlander die het begrijpt.

Bestuurlijke chaos en schrikbarend amateurisme. Dat is het resultaat van zes jaar VVD op Veiligheid en Justitie. En dat is, zeker in tijden van terreurdreiging, een levensgevaarlijke ontwikkeling. Het wordt daarom tijd dat deze puinhopen zo snel mogelijk worden opgeruimd. Nederland verdient beter.

Dank u wel.