Patiënt centraal tijdens eHealth Week

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op maandag 6 juni 2016, 16:03.

eHealth Week, het eHealth-event bij uitstek in Europa, vindt deze week van 8 tot 10 juni plaats in Amsterdam. De patiënt staat centraal tijdens deze week met als thema “U, in het hart van de transitie”. eHealth-beleid was tot dusver vooral gericht op instanties en IT-systemen. Nu wordt de focus verlegd naar de gebruikers van eHealth.

De eHealth Week brengt overheid, ministeriële delegaties en vertegenwoordigers van de particuliere sector bij elkaar om productieve discussies aan te moedigen over de manier waarop deze terreinen elkaar aanvullen en welke lessen daaruit getrokken kunnen worden. Tijdens het evenement wordt de gelegenheid geboden diensten en oplossingen te testen, te ervaren en uit te proberen. Het evenement vindt plaats in de Beurs van Berlage, een historische locatie in het centrum van Amsterdam.

Burgers in staat stellen hun eigen gezondheid te managen

Patiënten, consumenten, artsen, verpleegkundigen en mantelzorgers krijgen een prominente rol tijdens de conferentie om te onderstrepen dat de focus ligt bij mensen in Nederland en in de rest van Europa die gebruikmaken van eHealth. Paul Timmers, Directeur Digitale Maatschappij, Vertrouwen en Veiligheid van de Europese Commissie i: “Digitale oplossingen kunnen burgers in staat stellen hun gezondheid te managen en kunnen helpen de efficiency in de gezondheidszorg te verbeteren zodat de toenemende vraag vanuit de vergrijzende bevolking kan worden opgevangen. eHealth helpt tijd en kosten te besparen omdat de beschikbare middelen efficiënter kunnen worden benut en dubbel werk wordt voorkomen, hetgeen ten goede komt aan de patiënten.”

Voldoen aan de behoeften

‘Empowerment’, ‘vertrouwen & normen’ en ‘sociale innovatie & transitie’ zijn de belangrijkste thema’s. Bij ‘empowerment’ staat het stimuleren van patiënten en gezonde inwoners centraal om gebruik te maken van eHealth en meer zelf het heft in handen te nemen ter wille van hun gezondheid. Ook wordt verkend hoe ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en hoe eHealth-applicaties beter kunnen aansluiten op de behoeften van de gebruikers.

Vertrouwen en innovatie

Doel van het thema ‘vertrouwen en normen’ is kennisuitwisseling over de manier waarop het vertrouwen in IT-systemen op gezondheidsgebied kan worden bevorderd en verbeterd en hoe de toepassing van normen voor eHealth kan worden uitgebreid. Met “sociale innovatie en transitie” moeten de implementatie, schaal en het gebruik van eHealth worden gestimuleerd en wordt besproken waarom en hoe implementatie en opschaling zijn geslaagd en op welke manier de beste ervaringen uit de praktijk kunnen worden overgenomen.

Verzorgers en robots

Ruim 2000 internationale experts op het gebied van IT en gezondheidszorg, openbare instellingen, beroeps- en patiëntenorganisaties worden verwacht tijdens de eHealth Week. De week vindt plaats in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie i. Het evenement wordt georganiseerd door het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, de Europese Commissie en HIMSS Europe. Er zullen sessies plaatsvinden rond mantelzorgers, seksuele gezondheid in de digitale maatschappij en robots voor actieve mensen en zorgbehoevenden.