Digitale Open Overheid: een kwestie van balans

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op donderdag 2 juni 2016, 17:30.

‘Digitalisering geeft ongekende mogelijkheden, vooral op het gebied van de relatie tussen overheid, burgers en bedrijven’, aldus minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Wel dient de informatiepositie van de burger daarbij in evenwicht te zijn met het belang van de overheid, zo benadrukten de minister en andere sprekers tijdens de conferentie over Digitale Open Overheid.

Foto: Kick Smeets

Vertrouwen in digitale overheid

Dat die mogelijkheden er zijn, blijkt tijdens de groepssessies van de conferentie. Europese besluitvormers, beleidsmakers op het gebied van digitalisering van de overheid uit de EU-lidstaten i, EU-instellingen en wetenschap gaan hier met elkaar in debat over kansen en mogelijke oplossingen. Drie thema’s zijn hierbij van belang en worden besproken. Deze thema’s zijn: de nieuwe relatie tussen burger en overheid, beter gebruik van gegevens en het vertrouwen in digitale overheid.

Foto: Kick Smeets

Vrijdag 3 juni

De conferentie wordt vrijdag 3 juni voortgezet met enkele nieuwe groepssessies. Hierna volgt de plenaire afsluiting van de door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Konkrijksrelaties georganiseerde conferentie. Bas Eenhoorn i (nationaal commissaris Digitale Overheid) is hierbij de slotspreker.

Livestream en Twitter

De plenaire slotsessie is op vrijdag 3 juni vanaf 11.30 tot 13.00 uur rechtstreeks te volgen via: eu2016.crossmediaventures.com

Tweets kunnen worden gedeeld via #EGOV2016. Volg ook het dashboard van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Meer informatie over het programma en deelnemers is te vinden op www.digitalopengov.nl