EU-Politiek en Veiligheidscomité ontmoet minister

Met dank overgenomen van Ministerie van Defensie (Def) i, gepubliceerd op donderdag 2 juni 2016, 10:00.

De nieuwe buitenland- en veiligheidsstrategie en het veiligheids- en defensiebeleid van de EU i. Deze discussiepunten stonden gistermiddag centraal tijdens een korte ontmoeting van minister Jeanine Hennis-Plasschaert i met de vertegenwoordigers van het Politiek en Veiligheidscomité van de EU.

Hennis bracht in herinnering dat de EU zich voor tal van vraagstukken ziet gesteld. Niet alleen extern: zoals Syrië en Libië, maar ook intern: de migratiestromen, de financiële crisis, extremisme en radicalisering, toenemend euroscepsis en zelfs een mogelijk vertrek van een lidstaat.

Ambassadeursrol

Hennis benadrukte dat de leden van het Politiek en Veiligheidscomité een ambassadeursrol vervullen. Zij moeten in hun hoofdsteden duidelijk maken waarom de EU belangrijk is; waarom Europa een goed en duidelijk buitenlands- en veiligheidsbeleid verdient en waarom de EU-lidstaten i beter moeten samenwerken op defensiegebied.

3-daags bezoek

Het bezoek van de leden van het Politiek en Veiligheidscomité aan het ministerie maakt deel uit van een 3-daags bezoek aan Nederland. Morgen brengen de leden onder meer een bezoek aan het mobiele onderzoekslaboratorium JDeal, Soesterberg en het Nationaal Militair Museum. Ook bezoeken zij de onderzeeboot Zr. Ms. Walrus in Amsterdam.