Conferentie over de ambities voor een open digitale overheid

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op woensdag 1 juni 2016, 16:53.

Digitalisering is niet meer weg te denken. De gezamenlijke Europese ambities voor de realisatie van een open digitale overheid en de strategische vraagstukken die daaraan verbonden zijn, staan centraal tijdens de conferentie die het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op 2 en 3 juni in Amsterdam organiseert.

Kansen en mogelijke oplossingen

Onder leiding van prins Constantijn van Oranje-Nassau spreken Europese besluitvormers, beleidsmakers op het gebied van digitalisering van de overheid uit de EU-lidstaten i, EU i-instellingen en wetenschap met elkaar over kansen en mogelijke oplossingen. De conferentie wordt geopend door minister Ronald Plasterk i (BZK). Andrus Ansip i (vicepresident van de Europese Commissie i; Digitale Eengemaakte Markt) spreekt eveneens tijdens de openingssessie.

Versnellen

Het EU-actieplan voor e-overheid wil de ontwikkeling op dat gebied versnellen. Het draagt bij aan het betrouwbaar en eenvoudig uitwisselen van digitale gegevens tussen inwoners, bedrijven en overheden met borging van de privacy van de burger. De huidige stand van zaken is dat er in het ene land al veel digitaal te regelen is, terwijl in het andere land de digitale e-overheid nog aan het begin staat.

Conclusies en vervolgstappen

Tijdens de conferentie wisselen plenaire en groepsessies elkaar af. In de sessies worden drie thema’s besproken. Deze thema’s zijn: de nieuwe relatie tussen burger en overheid, beter gebruik van gegevens en het vertrouwen in digitale overheid. Uit deze twee dagen worden conclusies en vervolgstappen vastgelegd. Tijdens het volgende voorzitterschap, in de tweede helft van het jaar 2016 door Slowakije, zullen lidstaten via raadsconclusies hun reactie geven op het EU-actieplan voor de e-overheid.

De plenaire sessies van de conferentie zijn op donderdag 2 juni van 09.30 tot 13.00 uur en op vrijdag 3 juni van 11.30-13.00 uur rechtstreeks te volgen via: eu2016.crossmediaventures.com

Tweets kunnen worden gedeeld via #EGOV2016. Volg ook het dashboard van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Meer informatie over het programma en deelnemers is te vinden op www.digitalopengov.nl

Lees ook het interview met Paul Timmers in Blik op BZK.