Aanbevelingen voor meer transparantie in de Europese Unie

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op woensdag 1 juni 2016, 14:01.

Op 1 juni 2016 organiseren het Nederlandse EU-voorzitterschap i en Open State Foundation, de waakhond van een open overheid, een unconference over transparantie van de Europese Unie. Ruim 400 ambtenaren, activisten, softwareontwikkelaars en -designers, journalisten, academici en studenten uit heel Europa komen samen om te discussiëren over welke wijze Europese data slim, toegankelijk en bruikbaar gemaakt kunnen worden.

TransparencyCamp Europe en unconference

De unconference is een onderdeel van het bredere transparantiebeleid van het EU-voorzitterschap en de eerste editie van TransparencyCamp Europe. Op een unconference bepalen de deelnemers zelf het programma. Alleen het thema staat vast: transparantie van de Europese Unie. Gedurende de dag zijn er inspirerende Europese sprekers, afgewisseld met open sessies die deelnemers zelf invullen, begeleiden en presenteren. Sprekers zijn onder andere:

  • Mar Cabra (Panama Papers/International Consortium of Investigative Journalists),
  • Chris Taggart (OpenCorporates) en
  • Alex Brenninkmeijer i (Europese Rekenkamer)

Brussel

Minister Koenders i (Buitenlandse Zaken) zal de meest interessante ideeën en aanbevelingen meenemen naar Brussel. Daar zal hij ze in juni bespreken tijdens de vergadering van ministers van Europese Zaken waar Nederland verbetering van transparantie van de Europese Unie op de agenda heeft gezet.

Winnaar Europese appcompetitie

Tijdens de unconference wordt de winnaar van een transparantie appcompetitie bekend gemaakt. Deze competitie heeft de afgelopen maanden online en op Nederlandse ambassades in 10 Europese steden plaatsgevonden. Daar zijn bijvoorbeeld apps uitgekomen die data verzamelen van alle ov-fietsen in Europa, die aanbestedingen visualiseren en die laten zien hoe de Europese Raad stemt.