Stedelijke Agenda voor de EU: Europese steden praten mee over EU-beleid

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op maandag 30 mei 2016.

Tijdens de informele ministersbijeenkomst over stedelijke aangelegenheden is vandaag overeenstemming bereikt over het "Pact van Amsterdam", waarin de uitgangspunten voor de Stedelijke Agenda voor de EU zijn vastgelegd.

De Europese Commissie i neemt vandaag, samen met vertegenwoordigers van andere EU-instellingen en vertegenwoordigers van Europese steden, in Amsterdam deel aan de informele bijeenkomst van de 28 ministers belast met stedelijke aangelegenheden, met als onderwerp de Stedelijke Agenda voor de EU.

Doel van de bijeenkomst is het aannemen van het "Pact van Amsterdam", dat het startpunt vormt voor de Stedelijke Agenda voor de EU en waarin de grondbeginselen ervan worden vastgelegd.

De kern van de Stedelijke Agenda voor de EU is de ontwikkeling van twaalf partnerschappen, die zich richten op twaalf geselecteerde stedelijke uitdagingen[1]. Dankzij deze partnerschappen zullen steden, lidstaten, EU-instellingen en belanghebbenden, zoals ngo's en partners uit het bedrijfsleven, op voet van gelijkheid kunnen samenwerken bij het zoeken naar gemeenschappelijke manieren om stedelijke gebieden in de Europese Unie te verbeteren.

De partnerschappen zullen actieplannen ontwikkelen waarbij, geheel in lijn met het streven van de Commissie naar betere regelgeving, de nadruk zal worden gelegd op een meer doeltreffende en coherente uitvoering van bestaand EU-beleid in steden, bijvoorbeeld op het gebied van milieu, vervoer en arbeid. Daarnaast zal aandacht worden besteed aan het vergemakkelijken van de toegang tot EU-financiering, de bevordering van het combineren van EU-fondsen, het verbeteren van de beschikbare kennis over stedelijke aangelegenheden en de uitwisseling van goede praktijken.

Er zijn al vier proefpartnerschappen van start gegaan met de volgende onderwerpen: de inclusie van migranten, gecoördineerd door de gemeente Amsterdam; luchtkwaliteit, gecoördineerd door Nederland; huisvesting, gecoördineerd door Slowakije; en armoede in steden, gecoördineerd door België en Frankrijk. De overige partnerschappen zullen tussen eind 2016 en de zomer van 2017 worden opgezet.

Maroš Šefčovič i, vicevoorzitter met als portefeuille de Energie-unie, verklaarde:"Steden zijn levende laboratoria bij de overgang naar een koolstofarme economie. De Europese Commissie werkt nauw samen met burgemeesters en regionale overheden, zodat zij goede voorbeelden kunnen laten zien als stimulans en bron van inspiratie voor anderen, zowel binnen als buiten Europa".

Corina Crețu i, de commissaris voor Regionaal Beleid, voegde hieraan toe: "Steden zijn centra van creativiteit en fungeren als groeimotor voor Europa, maar zij hebben te maken met grote uitdagingen, zoals sociale uitsluiting, luchtvervuiling en werkloosheid. Wij moeten deze problemen samen aanpakken. Onze inzet voor een stedelijke agenda laat zien dat we stedelijke aangelegenheden hoger op onze agenda zetten en bereid zijn beter te luisteren naar onze steden als het gaat om wat voor hen werkt en wat beter kan".

Achtergrond

Een mededeling van de Commissie uit 2014 vormde het uitgangspunt voor de Stedelijke Agenda voor de EU. Uit een daarna gehouden openbare raadpleging bleek dat EU-burgers de Commissie een grotere rol wilden toekennen bij stedelijke aangelegenheden.

In de verklaring van Riga hebben de lidstaten hun steun uitgesproken voor de Stedelijke Agenda voor de EU, net als de EU-instellingen en een groot aantal Europese steden.

Het Pact van Amsterdam staat op de agenda van de Raad Algemene Zaken* op 21 juni 2016.

Meer informatie

Pact van Amsterdam

Werkprogramma

Infografiek over de Stedelijke Agenda voor de EU

Portaal over stedelijk beleid

Twitter: @MarosSefcovic @CorinaCretuEU

[1]1) Inclusie van migranten en vluchtelingen; 2) Luchtkwaliteit; 3) Armoede in steden; 4) Huisvesting; 5) Circulaire economie; 6) Banen en vaardigheden in de lokale economie; 7) Aanpassing aan klimaatverandering; 8) Energietransitie;

  • 9) 
    Duurzaam gebruik van land en op natuur gebaseerde oplossingen; 10) Stedelijke mobiliteit; 11) Digitale transitie; 12) Innovatieve en verantwoorde publieke aanbestedingen.

*Bijgewerkt op 30.5.2016 om 14u15: "Europese Raad" gewijzigd in "Raad Algemene Zaken".

IP/16/1924

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail