Verbied anti-Israëlische BDS-beweging

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op donderdag 26 mei 2016.

Vragen van de Leden Van Klaveren en Bontes (VNL) aan de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelinhssamenwerking en de staatssecretaris van Financiën over een verbod op de anti-Israëlische BDS-beweging.

Bent u bekend met het bericht ‘Antizionistische winkelpatrouilles neuzen bij AH’*?

In hoeverre deelt u de zorgen van onze fractie over de intimiderende winkelpatrouilles van onder meer Stichting Diensten Onderzoek Centrum Palestina (docP), die Israëlische producten willen (laten) boycotten?

Kunt u aangeven waarom een organisatie (docP), die zich actief inzet om de (economische) belangen van de bevriende staat Israël te ondermijnen (doelstelling van de zogenaamde BDS-beweging), gefaciliteerd wordt door de belastingbetaler middels een ANBI-status**?

In hoeverre bent u bekend met het gegeven dat er een relatie bestaat tussen de internationale BDS-beweging en de antisemitische terreurorganisatie Hamas***?

Kunt u aangeven hoeveel BDS-organisaties een ANBI-status hebben en bent u bereid deze zo spoedig mogelijk in te trekken?

Bent u bereid, in navolging van het VK en Canada, om publiek gefinancierde of gefaciliteerde instellingen, te verbieden om Israëlische producten (van de Westoever) te (laten) boycotten****?

  • http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/05/kristallzegels_sparen_met_de_moslimsbroeders.html

** http://www.docp.nl/over-docp/

*** http://observer.com/2016/04/birds-of-a-feather-the-link-between-bds-and-hamas/

**** http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/israel-boycott-local-councils-public-bodies-and-student-unions-to-be-banned-from-shunning-israeli-a6874006.html