VNL: Sluit alle geweldsmoskeeën

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op woensdag 25 mei 2016.

Voorzitter, in Nederland groeit de invloed van het salafisme. Moskeeën worden in toenemende mate overgenomen door radicale moslims die elke vorm van democratie afwijzen. Het is een zeer gevaarlijke ontwikkeling.

Maar het kabinet doet helemaal niets om dit tegen te gaan. Bijna iedere week wordt er door islamitische organisaties wel een geweldsprediker uitgenodigd, die zijn giftige boodschap in Nederland kan verspreiden. Zij kunnen hier ongehinderd de jihad prediken en zelfs Syriëgangers ronselen.

Voorzitter, het kabinet blijft hier, ondanks waarschuwingen van de AIVD, zeer naïef mee omgaan. Zo weigert het bijvoorbeeld de aangenomen VNL-motie van mijn fractiegenoot Bontes uit te voeren, die stelt dat geweldspredikers te allen tijde uit Nederland geweerd dienen te worden. Graag hoor ik waarom het kabinet het gewelddadig islamisme blijft faciliteren.

Voorzitter, het kabinet moet wakker worden en stevige stappen nemen. VNL stelt daarom het volgende voor:

Zorg ervoor dat geweldspredikers nimmer voet kunnen zetten op Nederlandse bodem. Voer onze motie uit.

Sluit moskeeën die geweldspredikers uitnodigen, zoals de Al Fitrah moskee in Utrecht, de As Soennah moskee in Den Haag en de Arrahman-moskee in Boskoop. En hoeveel geweldsmoskeeën zijn er eigenlijk al gesloten in Nederland?

Pak nu eindelijk eens de ongewenste buitenlandse financiering van moskeeën aan.

Tot slot, Voorzitter, moet ook op lokaal niveau het roer om. Burgemeesters die blijven samenwerken met salafistische moskeeën - zoals de Haagse burgemeester Van Aartsen - moeten tot de orde worden geroepen.

Het is toch onvoorstelbaar dat de overheid zaken doet met een moskee die jihadpredikers faciliteert? Graag hoor ik hoe het kabinet gaat optreden tegen deze ondermijning van het landelijke beleid.

Dank u wel.