VNL: ruim 5 miljard extra voor Defensie

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op dinsdag 24 mei 2016.

Voorzitter, “of ze betalen alsnog, of ze moeten vertrekken.” Dat zei de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump over de free-riders binnen de NAVO. En natuurlijk had hij gelijk in zijn kritiek.

Europese landen zoals Nederland verzaken al jarenlang hun defensie-verplichtingen en laten daarmee hun bondgenoten keihard in de steek. Terwijl we in oorlog zijn met IS en de Russische dreiging toeneemt, heerst in ons land nog steeds de cultuur van flower-power en het gebroken geweertje.

Onze krijgsmacht is op dit moment niet eens in staat om het eigen grondgebied te verdedigen. En dat is niet alleen in strijd met de NAVO-afspraken, maar ook met onze Grondwet. Een beschamende vertoning, met dank aan de VVD.

De NAVO heeft daarom terecht forse kritiek op het totale gebrek aan inzetbaarheid van de krijgsmacht. De minister van Defensie stelt als reactie dat er werk aan de winkel is. Dat horen wij al jaren. Waar blijven de resultaten? Hoeveel extra geld krijgt Defensie er volgend jaar bij? Hoe worden de gemaakte afspraken in Wales nagekomen? Graag een reactie.

Voorzitter, wij zeiden het al vaker. Onze krijgsmacht heeft geen miljoenen, maar miljarden nodig. De afgelopen twee jaar heeft mijn fractie vier moties ingediend om dit voor elkaar te krijgen. Maar vier keer kwam er vrijwel geen steun vanuit deze Kamer.

We proberen het vandaag opnieuw. VNL blijft strijden voor de krijgsmacht. Ons land moet zo snel mogelijk voldoen aan de NAVO-norm. Daarom moet er de komende jaren ruim 5 miljard extra naar Defensie. Onze militairen verdienen het, Nederland verdient het.

Dank u wel.