Europees Jongerenevenement: 7.500 meningen over de toekomst van Europa
Wat is de toekomst van Europa? Vraag het de mensen die het vorm zullen geven! Afgelopen weekend kwamen meer dan 7.500 jonge Europeanen bijeen voor het Europees Jongerenevenement om de meest dringende problemen van het continent met EP-leden en leiders te bespreken. Duizenden mensen volgen ook de discussies online: de hashtags #EYE2016 en #EYEtv werden bijna 26.000 keer gebruikt tijdens het twee dagen durende evenement.
EYE 2016 begon op vrijdagochtend 20 mei tijdens een ceremonie voorgezeten door EP-ondervoorzitters Mairead McGuinness, Sylvie Guillaume i, Rainer Wieland i en Ulrike Lunacek i. Guillaume zei: "Uw ideeën moeten dienen als een bron van inspiratie voor de leden van het Europees Parlement. We moeten luisteren naar wat jongeren te zeggen hebben over de toekomst."
Het tweedaagse evenement omvatte discussies over onderwerpen variërend van de klimaatverandering en jeugdwerkloosheid tot religieus extremisme en duurzame ontwikkeling. De deelnemers in de leeftijd 16 tot 30 jaar uit 39 landen konden verder de rijke culturele diversiteit van Europa ervaren bij de vele concerten en artistieke prestaties.
Mirja Gabbert (21), een student medicijnen uit Heidelberg, Duitsland, zei: "Ik vond het leuk om de verschillende talen te horen en om mensen uit andere landen te ontmoeten Het is heel belangrijk dat onze generatie zich aan elkaar verbindt om te werken aan Europa en de vele problemen waar we mee worden geconfronteerd."
Matthieu Chatelin (28), een Frans lid van het Europees Forum voor gehandicapten, zei: "Voor mensen met een handicap is de EU één van de meest kostbare geschenken. De Europese Unie, onze Unie, betekent dat alles mogelijk is, of je wel of geen handicap hebt. Door mensen met een handicap beter in de samenleving te laten deelnemen, zijn we allemaal rijker. "
Het evenement liet zien hoe geïnteresseerd jongeren zijn in de politiek. "Ik hoop dat de verdeeldheid in Europa wordt overwonnen. We hebben behoefte aan een beter gevoel van gemeenschap, en vrede," zei Sinéad Leen (17), een student uit Tralee, Ierland. Mohamad Zouhir (28), een Syrische arts die twee jaar geleden van Aleppo naar Oostenrijk vluchtte, zei: "Met betrekking tot de toekomst van Europa hoop ik dat er niet een beweging naar rechts komt en dat Europa een plaats van vrede blijft. Dat wat de Europeanen tijdens de twee wereldoorlogen ervoeren, is wat Syriërs nu doormaken "
Tijdens de slotceremonie zei EP-ondervoorzitter Mairead McGuinness: "In een tijd waarin cynisme de neiging heeft om optimisme te overstemmen, zijn jullie hier allemaal op EYE 2016 een hap frisse lucht geweest."
Als follow-up van het evenement zullen de deelnemers hun belangrijkste ideeën en conclusies de komende maanden aan de leden voorstellen.
Wil je een snel overzicht van EYE 2016 op sociale media? Bekijk ons dashboard.
REF. : 20160523STO28425