Koningin Máxima opent The Innovation Summit voor vrouwelijke ondernemers

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op maandag 23 mei 2016, 10:47.

‘Vrouwen zouden zich nooit moeten laten tegenwerken door sociale normen en een gebrek aan zelfvertrouwen.’ Dat zei Koningin Máxima op 23 mei in haar openingsspeech van de jaarlijkse Innovation Summit, het grootste evenement van StartUp Fest Europe. De conferentie staat volledig in het teken van vrouwelijk ondernemerschap.

Ondernemersplatform TheNextWomen en maandblad OPZIJ organiseren The Innovation Summit om vrouwen met start-ups, scale-ups, investeerders en het bedrijfsleven met elkaar in contact te brengen.

‘Het is oké, als je als vrouw ambitieus bent’

Koningin Máxima benadrukte in haar speech dat het voor vrouwen nog altijd moeilijker is om voor zichzelf te beginnen dan voor mannen. Ook in Europa, waar slechts tien procent van de bedrijven wordt geleid door vrouwen. Koningin Máxima riep daarom vrouwelijke leiders op om meer vrouwen te begeleiden. ‘Niet alleen met coaching en advies, maar ook met investeringen. We moeten deuren openen voor elkaar. In de jaren tachtig was een op de zes ondernemers in Nederland vrouw, nu is een op de drie ondernemers vrouw. Het is tijd voor de volgende stap. Dat lukt alleen als vrouwen in zichzelf geloven. Het is oké, als je als vrouw ambitieus bent.’

Gevarieerd programma

Het thema van dit jaar is ‘The future is digital. The future is now!’. Dit jaar wordt extra veel aandacht besteed aan technologie. Belangrijke sprekers zijn onder meer Gillian Tans, CEO van Booking.com, Neelie Kroes i, Ida Tin van Clue, Marcel Molenaar van LinkedIn en Annemarie Jorritsma. Naast workshops coderen, online marketing en privacy van client data, is er een Innovation Alley. Hier kunnen start-ups hun nieuwe producten presenteren. Ook presenteren de beste start-ups van het jaar hun businessplan tijdens de finale van TheNextWomen Pitch Competition.

100 meest succesvolle en inspirerende vrouwelijke ondernemers

Ook ditmaal wordt TheNextWomen100 gepresenteerd, de lijst met de 100 meest succesvolle en inspirerende vrouwelijke ondernemers in Nederland. The NextWomen100 bestaat vijf jaar. Vanwege dit jubileum is dit een speciale publicatie, bestaande uit de 100 beste vrouwelijke ondernemers van de afgelopen vijf jaar.