Terugblik High Level Meeting Cybersecurity

Met dank overgenomen van Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i, gepubliceerd op vrijdag 13 mei 2016, 14:00.

Afgelopen twee dagen vond in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie i een hoogambtelijke bijeenkomst over cybersecurity plaats.

Donderdag opende staatssecretaris Dijkhoff de conferentie door in gesprek te gaan met robot Robin, over kansen en risico’s rondom cybersecurity.

Op 12 mei is ook het ‘Coordinated Vulnerability Disclosure Manifesto’, een initiatief van het CIO Platform Nederland en Rabobank, ondertekend door circa 30 private partijen. Met het ondertekenen van het Manifesto committeren de private partijen zich aan het invoeren van beleid voor coordinated vulnerability disclosure’.

De ‘High Level Meeting’ bestond uit diverse plenaire en interactieve focussessies waarbij de discussie gericht was op onderwerpen als standaardisatie van hard- en software, responsible disclosure en educatie, om zo in te kunnen spelen op ontwikkelingen als the Internet of Things, interconnectiviteit en toenemende complexiteit en afhankelijkheid van ict-producten en -diensten. Publiek-private samenwerking is daarbij essentieel voor een breed en effectief antwoord op huidige en toekomstige cyberdreigingen.

Als afsluiting van de Meeting werd een infographic met highlights van de twee dagen overhandigd door Patricia Zorko, Directeur Cybersecurity (NCTV) aan haar Slowaakse collega Dusan Spac (Director Slovak National Security Authority). Slowakije volgt Nederland op als voorzitter van de EU i.

De infographic is hier te vinden.