Staatssecretaris Dijkhoff opent High Level Meeting Cybersecurity
Om de cybersecurity te verbeteren zet Nederland tijdens het EU-voorzitterschap niet alleen in op de dialoog met overheden. Maar juist ook met de bredere ICT-gemeenschap, zoals het bedrijfsleven en experts. Daarom vindt op 12 en 13 mei een hoogambtelijke bijeenkomst over cybersecurity plaats.
Deelnemers aan de bijeenkomst zijn ambtenaren (directeuren-generaal) die verantwoordelijk zijn voor cyberveiligheid, CEO’s en leden van de raad van bestuur van organisaties die zich bezighouden met veiligheid, ict en vitale infrastructuur.
Gesprek met robot
Staatssecretaris Dijkhoff i opende de conferentie op 12 mei door in gesprek te gaan met een NAO-robot over kansen en risico’s van cybersecurity. Daarna volgden diverse interactieve sessies met onderwerpdiscussies als standaardisatie, responsible disclosure en educatie (om in te kunnen spelen op ontwikkelingen als the Internet of Things), interconnectiviteit en de toenemende complexiteit en afhankelijkheid van ict-producten en -diensten. Digitale dreigingen trekken zich niets aan van landsgrenzen.
Volgende stappen zetten
De samenwerking binnen de EU-lidstaten is belangrijk om stappen te zetten voor de toekomst, zoals de Europese netwerk- en informatiebeveiligingsrichtlijn en samenwerking tussen de Computer Emergency Response Teams. Publiek-private samenwerking is daarbij essentieel voor een breed en effectief antwoord op huidige en toekomstige cyberdreigingen.
Ondertekening manifest
Om publiek-private samenwerking te bevorderen ondertekenden ruim 30 private partijen het ‘Coordinated Vulnerability Disclosure Manifesto’. Dit op initiatief van de Rabobank en het CIO-platform. Met het ondertekenen van het manifesto committeren de private partijen zich aan het invoeren van beleid voor ‘coordinated vulnerability disclosure’. In Nederland staat dit beter bekend als Responsible Disclosure: het verantwoordelijk wijze melden en afhandelen van kwetsbaarheden in informatiesystemen en (software)producten.